Hlavní obsah

V USA odhalili síť, která dodávala vojenské a jiné citlivé technologie Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady odhalily ruskou síť, která získávala vojenské a další citlivé technologie dvojího použití od amerických výrobců a dodávala je koncovým ruským uživatelům. Informoval o tom ve středu Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) při ministerstvu financí USA. Na odhalení se podílely i ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Foto: Reuters

Ředitel FBI Christopher Wray

Článek

Za nelegální činností stál podle úřadů ruský občan jménem Jurij Jurjevič Orechov a dvě jeho společnosti – NDA GmbH a Opus Energy Trading. Jak k tomu poznamenalo americké ministerstvo financí, středeční odhalení je součástí „pokračujícího úsilí americké vlády omezit schopnost Ruska vést útočnou válku na Ukrajině“.

„Díky bezprecedentním sankcím a kontrolám exportu, které přijaly naši spojenci a partneři, je pro Rusko stále těžší získat důležité technologie potřebné pro jejich brutální válku proti Ukrajině,“ uvedl náměstek ministryně financí Wally Adeyemo. „Víme, že tyto snahy mají přímý dopad na situaci na bojišti, zoufalství Rusy přimělo obracet se na podřadné dodavatele a využívat zastaralé vybavení,“ dodal.

Mezi technologiemi, které Orechov a jeho společnosti obstarávaly, byly například mikroprocesory používané ve stíhacích letounech, raketových systémech, ale i radarech a satelitech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám