Hlavní obsah

Policie v Ottawě rozehnala demonstranty z konvoje svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

V kanadském hlavním městě v neděli po třítýdenní blokádě a pouličních protestech zavládl klid. Ještě v sobotu tam ale bylo rušno. Policie v Ottawě rozjela největší policejní manévry v kanadské historii; protestující proti protiepidemickým opatřením a vládě obecně rozháněla slzným plynem a pendreky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kandská policie vyklidila Ottawu od demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

V sobotu v centru Ottawy zasahovaly stovky těžkooděnců. Po několika hodinách se jim podařilo postupně vyklidit střed metropole, včetně ulic kolem parlamentních budov, kde tábořili nespokojení občané.

Do akce se zapojili policisté z celé Kanady. Zatýkali, vytlačovali demonstranty a odtahovali jejich kamiony. Policejní šéf Steve Bell řekl, že bylo v pátek a sobotu zadrženo 170 lidí a bylo zahájeno vícero vyšetřování v souvislosti se zabavenými zbraněmi. „Nezákonná okupace je pryč,“ hlásil nakonec Bell.

Demonstrující Kanaďany zadrželi, že chtěli vraždit policisty

Amerika

Nedělní záběry z ulic Ottawy, které zveřejnila agentura Reuters, mu dávají za pravdu. V zasněžených ulicích, kde to ještě před nedávnem vypadalo jako na velikém karnevalu a o víkendu pro změnu jako na bojišti, vládne klid. Zdá se tak, že se úřadům v čele s kritizovaným premiérem Justinem Trudeauem podařilo situaci nakonec zvládnout.

Příliš vstřícní k protestujícím? Šéf ottawských policistů po kritice odstoupil

Zahraniční

U zrodu protestů byl nesouhlas některých řidičů kamionů s požadavkem vlády, že musí být očkovaní proti covidu-19, aby mohli vjet do Kanady. Rychle však přerostly v obecnější odpor vůči pandemickým restrikcím a vládě premiéra Trudeaua.

Trudeau chce protestujícím v Kanadě zmrazit účty

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám