Hlavní obsah

Demonstrující Kanaďany zadrželi, že chtěli vraždit policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstranti, kteří v Kanadě blokovali u města Coutts hraniční přechod do Montany, čelí podezření z nedovoleného ozbrojování a vazeb na krajní pravici. V Coutts bylo při pondělním zásahu proti blokádě zabaveno mnoho zbraní a zadrženo jedenáct lidí, čtyři jsou stíháni kvůli plánování vražd policistů a civilistů.

Foto: Royal Canadian Mounted Police, Reuters

Zabavené zbraně v Couttsu

Článek

Obviněni z plánování vražd policistů byli 44letý Chris Carbert, 48letý Christopher Lysak a 39letý Anthony Olienick, všichni z Claresholmu. Před soudem v pátek stane i 23letý Evan Colenutt z Raymondu, kdy se bude rozhodovat o případném propuštění na kauci.

Dalších sedm lidí je stíháno kvůli nedovolenému ozbrojování, ti však nejsou ve vazbě.

U jednoho z nich, 39letého Johnsona Chichowa Lawa, bylo zabaveno velké množství střelných zbraní včetně pušek, stovky nábojů a protistřepinové vesty. V jeho případě ale podle listu The Daily Mail policie potvrdila, že nejde o účastníka takzvaného konvoje svobody, který blokoval mosty na protest proti tvrdým opatřením proti šíření epidemie koronaviru.

Starosta města Coutts listu řekl, že všichni zadržení jsou lidé, které blokáda přitáhla do města až poté, co byla zahájena.

Kanadská policie vyhnala demonstranty z mostu na hranici

Zahraniční

Kanadské ministerstvo pro vnitřní bezpečnost v této souvislosti varovalo před vazbami mezi demonstranty z konvoje svobody a ultrapravicí. „Někteří jedinci z Couttsu mají silné vazby na ultrapravicovou organizaci, jejíž vedení je v Ottawě,” uvedl ministr Marco Medicino.

Medicino neuvedl, o jakou jde organizaci, ale na policejních záběrech protistřepinové vesty jsou vidět nášivky se šikmým bílým pruhem na černém podkladu, které využívá skupina Diagolon. Tato skupina dosud nebyla spojována s žádným násilím, ale mnoho jejích členů se fotilo se zbraněmi v ruce, a to i ve skupinách, což naznačovalo, že může jít o milici. Její šéf je aktuálně v Ottawě.

Skupinu vede veterán z Afghánistánu Jeremy MacKenzie z Nového Skotska. Minulý rok vyzýval ve streamu na internetu: „Pojďme na parlamentní vrch a vypalme ho.”

Letos v lednu byl zadržen kvůli podezření z nelegálního držení zbraní. Poté si postěžoval: „Všechny mé legálně získané a držené zbraně jsou nyní v držení státu.” Pak zamířil do Ottawy, kde konvoj svobody blokuje provoz.

Trudeau využil k potlačení blokád zvláštní zákon, poprvé od roku 1988

Amerika

Kanadský premiér Justin Trudeau použil k rozehnání demonstrantů zákon o nouzovém stavu (Emergencies Act), který dosud nikdy nebyl využit.

Pokus o diskreditaci?

Lídři konvoje svobody se obávají diskreditace. Obvinili nejmenované „nekalé živly“, že plánují část z 2000 střelných zbraní, které byly ukradeny v neděli z kamionu v ontarijském Petersboroughu, podstrčit demonstrantům v Ottawě, aby zdiskreditovali hnutí.

„Z mnoha důvěryhodných zdrojů jsme obdrželi informaci, že v Ottawě, zejména v oblasti okolo konvoje svobody, mají být rozmístěny zbraně, aby byl zdiskreditován protest a zbraně byly použity jako záminka k násilnému zásahu proti pokojným protestujícím,“ uvedl Danny Bulford, který se stará o ochranu konvoje. Podle jeho informací mělo jít právě o zbraně ukradené z kamionu.

Zbraně zabavené v Couttsu ale nepocházejí z vykradeného kamionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám