Hlavní obsah

Trudeau chce protestujícím v Kanadě zmrazit účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadský premiér Justin Trudeau (50) pohrozil, že účastníkům demonstrací za zrušení koronavirových restrikcí zmrazí jejích bankovní účty. Umožňuje mu to zákon o nouzovém stavu z roku 1988, který dává vládě široké pravomoci pro potlačení současné vlny dopravních blokád a který doposud nebyl nikdy využit. Na jeho základě mohou např. banky i bez předchozího soudního příkazu zmrazit osobní účty komukoliv spojenému s protesty.

Foto: Blair Gable, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau

Článek

Trudeau v pondělí upřesnil, že opatření přijatá na základě nouzového zákona budou „časově omezená“, „rozumná a přiměřená“ a nebudou vyžadovat zásah armády.

„Chceme zaručit bezpečnost Kanaďanů a chránit jejich pracovní místa,“ řekl s tím, že policie získá větší pravomoci k zatýkání či pokutování demonstrantů a na ochranu kritické infrastruktury. „Blokády poškozují naši ekonomiku a ohrožují veřejnou bezpečnost,“ dodal ministerský předseda, který čelí kritice kvůli tomu, že federální vláda nepostupovala dostatečně důrazně.

Lidé kamioňákům poslali miliony

Demonstrantům by také mohla být pozastavena platnost povinného ručení jejich vozidel, upřesnila vicepremiérka Chrystia Freelandová (53).

Kanadské protesty mají drtivé ekonomické dopady

Amerika

Prozradila dále, že vláda hodlá rozšířit protiteroristické finanční kontroly na kryptoměny a platformy hromadného financování. Učinila tak poté, co skupina hackerů zveřejnila na webu informaci o 93 tisících finančních darech v celkové hodnotě 8,4 milionu dolarů (180 milionů korun) zaslaných řidičům kamionů prostřednictvím crowdfundingové platformy GiveSendGo.

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadští řidiči kamionů blokovali most vedoucí do USAVideo: WXYZ, AP

Trudeau je rozhodnut nouzový zákon použít, není ovšem jasné, jestli kanadský parlament vládní krok schválí. Všechny velké strany jsou sice zajedno v tom, že protesty musí skončit, to však neznamená, že Trudeauovo rozhodnutí posvětí.

Vláda potřebuje zpětný souhlas parlamentu
Zákon o nouzovém stavu z roku 1988 je určen pro „naléhavé a kritické situace“, jejichž řešení přesahuje kapacity jednotlivých provincií. Vláda podle něj může přijmout „zvláštní dočasná opatření, která by za normálních okolností nemusela být vhodná“. Nouzová opatření jsou vládě k dispozici ihned po jejich vyhlášení, kabinet však potřebuje získat do sedmi dnů souhlas parlamentu.

Premiérovi liberálové v dolní komoře zřejmě opatření prosadí díky podpoře levicové Nové demokratické strany, schválení v senátu by ale mohlo být problémem, podotkla stanice BBC. Candice Bergenová (57), šéfka opozičních konzervativců, už upozornila, že přitvrzení ze strany vlády by mohlo vášně na ulici ještě více rozdmýchat.

Ukončete to, naléhají USA na Kanadu kvůli protestům kamioňáků

Amerika

Proti využití nouzového zákona se navíc ohradili i premiéři provincií Alberta, Québec, Manitoba a Saskatchewan, podle nichž není zapotřebí. Kanadská asociace pro občanská práva uvedla: „Podobný krok ohrozí naši demokracii.“

Jasno má Tamara Lichová, jedna z představitelek demonstrantů v Ottawě: „Žádné výhrůžky nás nezastaví. Neustoupíme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám