Hlavní obsah

Příliš vstřícní k protestujícím? Šéf ottawských policistů po kritice odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Šef policie kanadského hlavního města Ottawy Peter Sloly odstoupil po kritice týkající se zvládání proticovidových demonstrací. Protesty trvají ve městě už 19 dní a zatím to nevypadá, že by odpůrci opatření chtěli ustoupit. Kritici policii vytýkají, že jde demonstrantům příliš na ruku. Sloly se hájí, že svým zdrženlivým postojem chtěl zabránit krveprolití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ottawa vyhlásila kvůli demonstracím nouzový stavVideo: Reuters

 
Článek

Sloly na svém twitterovém účtu uvedl, že rezignuje s těžkým srdcem. „Od začátku této demonstrace jsem udělal vše, co bylo v mých silách, abych udržel v tomto městě bezpečí a ukončil tuto bezprecedentní a nepředvídatelnou krizi,” vzkázal.

Starosta Ottawy Jim Watson mu za službu poděkoval. „Bohužel se ukázalo, že řada členů policejního výboru, rady města i široká veřejnost nebyla spokojena s reakcí policie na ukončení blokády,“ dodal.

Foto: Lars Hagberg, Reuters

Protest v Ottawě

Dočasným šéfem ottawské policie se stal Slolyho zástupce Steve Bell. „S novým vedením a stabilitou našeho velitelského týmu jsem přesvědčen, že tuto blokádu můžeme ukončit,” nechal se slyšet.

Soud zakázal kanadským kamioňákům na protestech troubit

Zahraniční

Nynější protesty namířené proti koronavirovým restrikcím vypukly v Kanadě v lednu. Stovky kamionů zablokovaly dopravu v centru velkých měst, zejména v Ottawě, a na hraničních přechodech. Problémy to působilo firmám i obyvatelům města, kteří si stěžovali na problémy v dopravě, ale také obtěžování či zastrašování.

Uprostřed krize, kdy konvoj kamionů odmítal ustoupit, Sloly řekl lidem kolem sebe, že se snaží vyhnout krveprolití, jako byl útok 6. ledna na Kapitol USA ve Washingtonu. Pokud by se situace vyhrotila, mohlo by podle něj dojít k násilí, při kterém by šlo o život policistům i demonstrantům.

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Zahraniční

Poslední týden strávil Sloly žádostmi o posily - minulé pondělí řekl, že k ukončení protestu potřebuje 1800 dalších policistů.

Premiér Justin Trudeau v pátek prohlásil, že „neakceptuje tvrzení, že město Ottawa vyčerpalo své nástroje a zdroje“.

Plácání si s protestujícími

Rezignací Sloly reagoval na kritiku obyvatel Ottawy, kteří mají dojem, že policie dělá málo k potlačení protestů.

Místní popsali, jak si příslušníci ottawské policie plácají s protestujícími, umožňují jim přísun zásob a ignorují porušování zákona. Demonstranti doslova okupují centrum města.

Trudeau chce protestujícím v Kanadě zmrazit účty

Svět

Policie sice ukládala pokuty a zadržela desítky lidí, mnozí místní ale pochybují, že jsou policisté na jejich straně a mají dojem, že podporují spíše demonstranty. Ti si prý na ulicích pořádají večírky, objevily se tam skákací hrady, grily, nebo vířivka.

V minulém týdnu zakázal soud přítomným kamioňákům troubit. Vozidel je ve městě 400 až 500 a neustálým troubením podle starosty Watsona vzbuzují v lidech strach. Situaci popsal jako „psychologickou válku.”

V úterý kanadská federální policie zveřejnila informaci, že čtyři z 11 zadržených odpůrců opatření, kteří byli zadrženi v skladu zbraní v Albertě, jsou obviněni z přípravy vraždy policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám