Hlavní obsah

Kalifornie je v plamenech, lesní požár se šíří do dalších států USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky hasičů na severu amerického státu Kalifornie dál bojují s lesními požáry, které za poslední dny zničily desítky budov a vyžádaly si evakuace a uzavírky. Velká část západu Spojených států zažívá další víkend extrémně teplého a suchého počasí, riziko vzniku požárů tak zůstává vysoké, píší americká média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kalifornské požáry postupují s vlnou veder na západěVideo: AP/Reuters

 
Článek

Nejhorší byla v pátek situace severovýchodně od Sacramenta nedaleko hranice s Nevadou, kde zuřily dva požáry zažehnuté blesky.

Dohromady tvoří ohnisko nazvané Beckwourth Complex, které na konci pracovního týdne po rychlém nárůstu zabíralo skoro 100 kilometrů čtverečních.

Úřady kvůli šíření plamenů uzavřely přes 500 kilometrů čtverečních z místních lesů a nařídily evakuaci kempů a domů u jezera Frenchman Lake, jakož i venkovských komunit za hranicí v Nevadě.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Představitelka lesní správy Lisa Coxová v pátek večer uvedla, že v přírodní rezervaci Plumas National Forest vítr poháněl plameny skrze údolí a kaňony plné suché vegetace a na severovýchodní straně požáru vznikaly drobné ohně až 1,5 kilometru od hlavního ohniska.

„Očekáváme, že to bude ve stejném duchu pokračovat i další den, a ten další, a ten další,” řekla Coxová.

Ačkoli nejsou potvrzené zprávy o škodách na budovách, hasiči vyhlásili evakuace nebo varování pro zhruba 2800 lidí spolu s uzavřením téměř 530 čtverečních kilometrů rezervace Plumas National Forest.

Úřad šerifa okresu Washoe v pátek vyzval lidi k evakuaci některých oblastí ve venkovských obcích Ranch Haven a Flanagan Flatts.

V sobotu byly evakuace zrušeny, ale úřady vyzvaly občany, aby byli připraveni k opuštění domovů, pokud bude požár opět představovat hrozbu.

Při požáru továrny na džusy u Dháky zemřelo 52 lidí, nedostali se ven

Svět

Jde přitom o jeden z několika požárů, s nimiž se Kalifornie aktuálně potýká, informuje agentura AP.

Oheň Salt Fire u města Redding už zničil asi 40 budov, podobné škody napáchaly také další dva požáry ještě více na sever u hory Mount Shasta, odkud bylo také hlášeno „ohnivé tornádo”.

Lesní požáry nejsou v Kalifornii výjimečným úkazem, v posledních letech ovšem nejlidnatější americký stát trápí čím dál větší část roku.

Letos se ty první objevily už v červnu, přičemž požáry hlásily také další západní státy Arizona, Montana, Utah nebo Wyoming. Celá oblast zároveň zažívá dlouhodobé sucho.

Foto: Kent Porter, ČTK/AP

Vrtulník zasahuje při požárech v Kalifornii.

Před víkendem se očekával příchod další vlny veder, kvůli které meteorologové vydali výstrahy pro části několika států včetně Kalifornie.

Teploty zřejmě na mnoha místech vyšplhají výrazně nad 40 stupňů Celsia, například na letišti v Reddingu už dnes padla hranice 100 stupňů Fahrenheita (skoro 38 stupňů Celsia) ještě před jedenáctou dopoledne (20:00 SELČ).

Americká Národní meteorologická služba (NWS) pak ohlásila, že v kalifornském Údolí smrti teplota vystoupala na 54,4 stupňů Celsia.

„Tato pozorovaná teplota je brána jako předběžná a zatím nebyla ověřena,” podotýkala pobočka NWS v Las Vegas. V případě potvrzení pátečního měření by se jednalo o maximum za posledních 100 let, napsala AP.

Kypr požádal EU a Izrael o pomoc při hašení lesních požárů

Evropa

Kromě Kalifornie momentálně hlásí rozsáhlé lesní požáry také Idaho a Oregon, tedy dva státy, které zasáhla extrémní vedra na přelomu června a července.

Na jihu Oregonu se hasiči snaží uhasit ohnisko, které se v pátek rozrostlo na plochu 158 čtverečních kilometrů a bylo klasifikováno jako zcela nekontrolované.

V sobotu už hořelo, s podporou větru, na ploše 311 kilometrů čtverečních a podle AP plameny zachvátily hustý les v oblasti Fremont-Winema National Forest poblíž města Sprague River.

V Idahu guvernér Brad Little kvůli sérii nových požárů zažehnutých blesky vyhlásil stav nouze a mobilizoval národní gardu.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Dál také hoří lesy v kanadské provincii Britská Kolumbie, kde při nedávných vedrech tři dny po sobě padl kanadský teplotní rekord, přičemž se posunul na hodnotu 49,6 stupňů Celsia.

Místní úřad pro boj s lesními požáry v pátek na twitteru uvedl, že za poslední týden v regionu začalo hořet na 330 místech.

Agentura evidovala skoro 20 významných požárů, z nichž ten největší severozápadně od města Kamloops podle posledního odhadu spálil území o rozloze 400 kilometrů čtverečních.

To je víc než rozloha celého Krkonošského národního parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám