Hlavní obsah

Při požáru továrny na džusy u Dháky zemřelo 52 lidí, nedostali se ven

Dháka

Při požáru potravinářského podniku a továrny na džusy a nealkoholické nápoje u bangladéšské metropole Dháky přišlo o život nejméně 52 lidí. Oznámila to v pátek agentura AP. Hořet začalo v podniku Hashem Food and Beverage ve čtvrtek v 17:00 místního času (13:00 SELČ) a plameny dosud nejsou uhašeny. Mnoho lidí skákalo z oken pětipatrové budovy, protože vstup byl uzavřen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár továrny v BangladéšiVideo: Reuters

 
Článek

AFP tvrdí, že oheň nebyl ani po 24 hodinách plně uhašen. „Jakmile bude oheň pod kontrolou, začneme hledat těla a zahájíme záchrannou operaci,” sdělil jí mluvčí hasičů, který řekl, že až potom bude možné počet mrtvých potvrdit. Podle prvního odhadu hasičů zřejmě požár začal na místě, kde byly uskladněny silně hořlavé látky včetně plastů.

Zraněno bylo nejméně 26 lidí, kteří se nemohli dostat z budovy a vyskákali z oken. Jejich počet uvedl Debasich Bardhan z hasičské služby a civilní ochrany, podle jiných zdrojů je však zraněných přes třicet.

Policie původně ohlásila tři mrtvé, ale začalo jich rychle přibývat, když se hasiči dostali do vyšších pater.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Požár továrny na džusy u Dháky

Úřady zatím nevědí přesně, kolik lidí bylo uvnitř ani kolik lidí se pohřešuje. Jeden ze zaměstnanců, jemuž se podařilo dostat se ven, řekl, že když začalo hořet, byly uvnitř desítky lidí. „Ve třetím patře byly zavřené vchody k oběma schodištím. Jeden kolega mi řekl, že tam bylo 48 lidí, nevím, co se s nimi stalo,” sdělil zaměstnanec citovaný Al-Džazírou. Jiný vypověděl, že spolu s dalšími kolegy utekl před plameny na střechu, odkud jim pomohli hasiči. Vchodem se dostat ven nemohli, byl uzavřen.

V noci u továrny došlo ke střetům mezi policií a příbuznými zaměstnanců, kteří marně čekali na jakékoli zprávy o svých blízkých.

Agentura AP připomněla, že Bangladéš má tragickou bilanci obdobných incidentů. V roce 2019 přišlo při požáru ve staré a hustě obydlené části Dháky o život 67 lidí, později toho roku pak oheň pohltil obchodní budovu a zabil 25 lidí. Při požáru textilní továrny na předměstí Dháky v roce 2012 zemřelo 112 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám