Hlavní obsah

Útočník z bostonského maratonu si zaslouží trest smrti, napsal Trump

Washington

Americký prezident Donald Trump se vyslovil pro to, aby federální vláda znovu usilovala o trest smrti pro atentátníka z bostonského maratonu z roku 2013 Džochara Carnajeva. Odvolací soud v pátek trest zrušil.

Foto: Profimedia.cz

Džochar Carnajev

Článek

Trump na Twitteru uvedl, že vláda musí napadnout páteční rozhodnutí odvolacího soudu. „Málokdy si někdo zaslouží trest smrti víc než atentátník z Bostonu Džochar Carnajev,” napsal šéf Bílého domu. Federální vláda podle něj musí znovu žádat trest smrti.

Soud v USA zrušil trest smrti útočníkovi z bostonského maratonu

Amerika

Odvolací soud sice v pátek potvrdil většinu provinění, z nichž byl Carnajev usvědčen, ale nařídil nový proces ohledně výše trestu za útok, při kterém zemřeli tři lidé a přes 260 dalších jich bylo zraněno. Vláda nyní rozhodnutí soudu podle agentury Reuters zkoumá. Záležitost by se mohla dostat až k Nejvyššímu soudu USA.

Útok v Bostonu připravil Džochar Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem. Sourozenci čečenského původu v USA žili několik let. V cíli mezinárodního bostonského maratonu explodovaly dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v pytlích. V důsledku výbuchů zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno.

Tamerlan byl o několik dní později zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn, dopaden a později odsouzen. Carnajev po zatčení prohlásil, že se necítí být vinen a že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku.

V den svého odsouzení však Carnajev přiznal vinu. „Je mi líto životů, které jsem vzal, utrpení, jež jsem vám způsobil, škod, které jsem napáchal, nenapravitelných škod,” řekl. „Pokud jsou jakékoliv pochybnosti, jsem vinen z toho útoku spolu se svým bratrem,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám