Hlavní obsah

Biden uvalil nové sankce na Rusko. Za to zaplatíte, reaguje Moskva

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek informoval o uvalení nových sankcí vůči Rusku. Spojené státy také vyhostí deset ruských diplomatů v odvetě za hackerské útoky a vměšování do voleb, píše agentura AP. Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Spojené státy poprvé tyto útoky výslovně spojily s ruskou zpravodajskou službou, napsala agentura AP. Biden uvedl, že ruské snahy podrýt svobodné americké volby spolu s kybernetickými útoky ohrožují bezpečnost USA.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Nové americké sankce se týkají šesti ruských společností, které se podle Washingtonu podílejí na kybernetických aktivitách Ruska, a 32 jedinců a subjektů, které USA viní z pokusů ovlivnit loňské prezidentské volby, mimo jiné skrze dezinformace.

Američané za to zaplatí, reaguje Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová reagovala na oznámení o vyhoštění ruských diplomatů prohlášením, že „Moskva odpoví na agresivní chování USA, jde o další konfrontaci ve vztazích”.

Zacharovová uvedla, že Moskva sankce důrazně odmítne. „Takové agresivní chování se samozřejmě dočká rozhodného odmítnutí. Reakce na sankce bude nevyhnutelná. Washington si musí uvědomit, že za zhoršení bilaterálních vztahů bude muset zaplatit. Odpovědnost za to, co se děje, je zcela na Spojených státech amerických,” uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

USA uvalily sankce na více než 100 čínských a ruských firem

Ekonomika

Biden ve čtvrtek podle agentury Reuters také podepíše exekutivní příkaz, kterým zmocní americkou vládu k uvalení sankcí vůči jakémukoli sektoru ruské ekonomiky a kterým zakáže americkým bankám účast na primárních trzích dluhopisů denominovaných v rublech. Americké banky nicméně budou podle Reuters nadále moci tyto dluhopisy nakupovat na sekundárních trzích.

Infiltrace softwaru SolarWinds

USA se domnívají, že ruští hackeři stojí za rozsáhlým kybernetickým útokem vůči softwaru americké společnosti SolarWinds. Tento program používaly americké vládní instituce, mnohé korporace i domácnosti. Díky tomu se hackeři mohli dostat do sítí ministerstev, federálních agentur či významných firem.

Napjaté vztahy má Rusko nejen s USA, ale i s Británií

Zahraniční

Podle představitelů USA šlo o zpravodajskou operaci s cílem získat americká vládní tajemství. Zástupci USA minulý měsíc rovněž obvinili ruského prezidenta Vladimira Putina, že schválil operaci, jejímž cílem bylo pomoci bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi ke znovuzvolení v loňských volbách. Žádné důkazy však nenasvědčují tomu, že by Rusko či kdokoli jiný nějakým způsobem zmanipuloval výsledek hlasování, píše AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám