Hlavní obsah

Napjaté vztahy má Rusko nejen s USA, ale i s Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové nelituje svého přitakání na otázku, jíž čelil ve vysílání ABC News, zda je ruský prezident Vladimir Putin „zabiják“. „Prezident přímo odpověděl na přímou otázku“, uvedla Psakiová.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

Na dotaz, týkající se Putinovy nabídky na online diskusi s Bidenem, mluvčí Bílého domu uvedla, že dialog s Ruskem probíhá na všech úrovních, „prezident je zítra v Georgii a bude velmi zaneprázdněn“.

Chřestění slovy i pomyslnými zbraněmi však v poslední době probíhá nejen na rusko-americké, ale i rusko-britské frontě.

Rusko povolalo svého velvyslance v USA do Moskvy ke konzultacím

Svět

Podle dřívějšího vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova jsou rusko-britské vztahy „na bodu mrazu“.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Svědčí o tom i v úterý zveřejněný dokument, který odráží revizi britské vládní zahraniční, obranné, bezpečnostní a rozvojové politiky po brexitu. Za hlavní regionální hrozbu v ní Londýn označuje právě Rusko. Nejdůležitějším spojencem ostrovního království mají zůstat USA. Čínu Londýn vnímá jako „systematickou výzvu“.

Británie chce kvůli sílícím globálním hrozbám posílit svůj jaderný arzenál o více než 40 procent. Miliardy liber chce investovat do technologické modernizace zastaralých vojenských kapacit. Británie bude rozvíjet vesmírný program, kybernetická odvětví, biologické inženýrství a kvantové technologie.

„Proč Západ neuplatňuje přímou agresi vůči Rusku? Kvůli jednomu prostému důvodu. Protože si Rusko za poslední roky vystavělo systém obrany, který to neumožňuje,“ prohlásila minulý týden ještě před zveřejněním britské zprávy mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám