Hlavní obsah

USA se dluhovému stropu vyhnou, ujišťovali šéf Fedu i ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Patová situace kolem takzvaného dluhového stropu, kdy americká vláda překročí povolenou míru zadlužení země, bude do 17. října vyřešena. Podle ruského ministra financí Antona Siluanova to na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v rámci podzimní schůzky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky prohlásili jeho americký kolega Jack Lew a šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Foto: Scott Audette, Reuters

Předseda americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke

Článek

„Kolegové z amerického ministerstva financí a Fedu řekli, že věří v brzké vyřešení tohoto problému. Řekli, že ten problém bude vyřešen do sedmnáctého,“ prohlásil v noci na dnešek podle agentury Reuters Siluanov.

Právě termín 17. října je pro USA klíčový, neboť tento den dosáhnou dluhového stropu a nebudou si moci již další peníze půjčovat. Pokud se dluhový limit do té doby nezvýší, hrozí, že Washington po tomto datu nebude schopen hradit své pohledávky.

Americký prezident Barack Obama a republikáni, ovládající Sněmovnu reprezentantů, se prozatím nedohodli na navýšení dluhového stropu, obě strany nicméně po čtvrteční schůzce hovoří o „užitečnosti“ setkání. Vlivný sněmovní republikán Pete Sessions doufá v průlom v otázkách navýšení dluhového stropu USA a obnovení financování vlády ještě dnes. Republikáni souhlasí s dočasným řešením, které by umožnilo další jednání.

Kromě hrozby dluhového stropu se USA potýkají i s tím, že nemají rozpočet, republikáni jej blokují, protože jim vadí reforma zdravotnictví. Republikáni navrhli šestitýdenní zvýšení limitu amerického dluhu, když bude Obama ochoten vyjednávat o jejich doplňcích zákona o výdajích vlády. Prezident tento návrh nepřijal, ale ani ho neodmítl.

Obama bude s republikánskými senátory  jednat v pátek. Pokud dospějí obě strany ke shodě, mohou se Američané dočkat přijetí zákona o vládních výdajích i navýšení stropu.

Také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů ve Spojených státech. Ve čtvrtek upozornila, že pokud se američtí zákonodárci nedohodnou na zvýšení dluhového limitu, mohlo by to způsobit velké škody ekonomice USA i globálnímu hospodářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám