Hlavní obsah

USA prodloužily ČR a dalším zemím výjimku z protiíránských sankcí

Aktualizováno

Spojené státy prodloužily o šest měsíců výjimku, díky které se na Japonsko a deset zemí Evropské unie, včetně Česka, nevztahuje americký zákon o sankcích za obchodování s Íránem. USA prodloužily úlevy výměnou za to, že země snižují nákup ropy od Íránu, oznámil americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

Sankcemi chtějí USA přinutit Írán, aby se vzdal svého sporného jaderného programu. Prodej ropy je hlavním zdrojem příjmů země. Washington se domnívá, že Írán využívá svůj jaderný program pro vývoj zbraní. Teherán však tato obvinění odmítá a tvrdí, že jeho program je určen pouze pro výrobu elektřiny a pro zdravotní účely.

USA na počátku loňského roku přijaly zákon, který ukládá uvalit sankce na všechny zahraniční banky provádějící finanční transakce s íránskou centrální bankou kvůli nákupům íránské ropy či íránských ropných produktů. Zákon ale umožňuje Washingtonu poskytnout výjimku ze sankcí zemím, které nákupy íránské ropy výrazně sníží.

Loni v březnu tak USA poskytly tuto výjimku Japonsku a deseti zemím EU, mezi kterými jsou podle dřívějších údajů amerického ministerstva zahraničí kromě Česka také Belgie, Británie, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Řecko a Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám