Hlavní obsah

USA před půlstoletím unikly katastrofě, z bombardéru se uvolnily silné jaderné bomby

– Washington

Spojené státy před 53 lety unikly jaderné katastrofě, když se z poničeného bombardéru nad Severní Karolínou uvolnily dvě atomové bomby silnější než ty, které Američané shodili na Hirošimu a Nagasaki. Jako zázrakem ale ani jedna z nich nevybuchla.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-52. Na snímku je novější verze.

Článek

Jedné lednové noci roku 1961 přelétával bombardér B-52 s nebezpečným nákladem nad územím Severní Karolíny, když se mu ulomilo pravé křídlo. Letoun se rozpadl, zevnitř se uvolnily dvě jaderné bomby a mířily k zemi poblíž města Goldsboro.

Dokumenty o události tento týden odtajnil Národní bezpečnostní archív (NSA), informovala televize CNN.

Jaderná katastrofa se nestala jen dílem náhody. U jedné pumy se po chvilce otevřel padák, druhá se ale stále řítila na zem volným pádem.

Ve chvíli nárazu se však podle dokumentů poškodila ta její část, která byla potřebná k iniciaci exploze. Druhá bomba sice díky měkkému přistání neutrpěla, avšak již během nehody letadla se porouchal přívod elektrické energie z generátoru k náloži, což znemožnilo výbuch.

O nehodě už dříve psal britský deník The Guardian. Uvedl, že se jednalo o dvě vodíkové pumy typu Mark 39. Připomněl také, že hned po incidentu ovládly USA spekulace o tom, jak vážná to byla situace. Americká vláda ale opakovaně popírala, že by se obyvatelé ocitli v ohrožení.

Mnohonásobně silnější než v Hirošimě a Nagasaki

Výbušná síla obou bomb byla 3,8 megatuny, tedy mnohonásobně více než u náloží shozených na Japonsko, z nichž ta silnější dosahovala hodnoty 0,01 megatuny. S ohledem na to byly podle Guardianu ohroženy životy miliónů obyvatel Washingtonu, Baltimoru, Filadelfie a dokonce i New Yorku.

Na palubě zničeného stroje bylo toho dne osm lidí, z nichž pět nehodu přežilo. "Spadl jsem na nějaké stromy, uviděl světla a vydal se k nim. Nejtěžší překážkou byli různí psi, které jsem potkával na cestě," popsal podle CNN před časem své vzpomínky na nehodu druhý pilot stroje Richard Rardin. O nebezpečí, které skrýval letoun, neměl ani ponětí.

Reklama

Související články

USA hrozil výbuch jaderné bomby

Spojeným státům hrozil výbuch jaderné bomby. Incident se odehrál v roce 1961 poté, co strategický bombardér B-52 omylem shodil dvě pumy při běžném hlídkovém...

Výběr článků

Načítám