Hlavní obsah

Skandál amerického letectva: Důstojníci z jaderné základny podváděli u testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké vojenské letectvo USAF dočasně propustilo ze služby tři desítky důstojníků obsluhujících balistické jaderné rakety kvůli tomu, že podváděli při rutinních zkouškách. Oznámila to ve středu státní tajemnice pro vojenské letectvo Deborah Lee Jamesová. Podle ní jsou další tři důstojníci vyšetřováni kvůli drogám. Časopis Time uvedl, že se tak dál prohlubuje krize pozemních jaderných sil.

Příslušník USAF v řídícím středisku jaderných nosičů Minuteman

Článek

Poslední v řadě skandálů je ze základny Malstrom ve státě Montana, kde je 150 střel LGM-30 Minuteman III z celkem 450, které mají USA. Tam bylo postaveno kvůli podvodům u testů mimo službu 34 důstojníků USAF ze 190, kteří obsluhují rakety, tedy skoro pětina. Podle letectva je to největší počet mužů jaderných sil postavených naráz mimo službu.

„Během této zkoušky se podvádělo. Někteří důstojníci podváděli, další o tom zjevně věděli a nic proti tomu neudělali,“ řekla Jamesová. Prohlásila, že takové jednání je zcela nepřijatelné.

Na podvody při pravidelných měsíčních zkouškách se přišlo během vyšetřování jednoho důstojníka na základně Malstrom, který byl prověřován kvůli držení drog. Další dva důstojníci byli kvůli drogám suspendováni na základně Minot v Severní Dakotě.

Dlouhodobé problémy

Americké jaderné síly mají problémy dlouhodobě. Již v roce 2008 varovala expertní zpráva, vypracovaná pro Pentagon, před „dramatickým a nepřijatelným úpadkem“ bojového zaujetí a vzrůstem liknavosti u těchto jednotek. Krize se stále prohlubuje.

Jadernou triádu USA tvoří ponorky vybavené balistický raketami s jadernými hlavicemi, bombardéry a rakety odpalované z pozemních základen. Zatímco první složka je na vysoké úrovni a její zbraně jsou dokonale zabezpečené, druhé pomáhá, že její bombardéry B-1 a B-2 jsou používány i při konvenčních útocích, poslední je delší dobu v krizi, která zasáhla dvě ze tří základen.

Na základně Minot měli problémy s úrovní znalostí už loni. Sedmnáct příslušníků 91. raketového křídla USAF tam loni v březnu neuspělo při testech z odpalování jaderných raket Minuteman III. Mimo službu byli půl roku. [celá zpráva]

Další skandály

Podle prosincové zprávy generálního inspektora letectva byl postaven mimo službu u jaderných sil i dvouhvězdičkový generál, který se choval neomaleně při oficiální návštěvě Ruska.

Na základně Malstrom byly problémy ještě před tím, než se zjistily podvody u testů. V říjnu tam potrestali dva důstojníky za to, že nechali otevřené dveře do řídící místnosti, odkud se raketa odpaluje. Tyto dveře mají být neustále zavřené. V srpnu kontrola na téže základně došla k závěru, že jednotka, která má kontrolovat mezikontinentální rakety, nepracuje uspokojivě.

Podle Jamesové proto všichni důstojníci obsluhující jaderné rakety na základnách Minot, Malstrom a Warren ve Wyomingu budou muset příslušné testy znovu absolvovat do této neděle.

Reklama

Výběr článků

Načítám