Hlavní obsah

USA a EU učinily kroky ke zrušení sankcí proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Brusel

Spojené státy a Evropská unie v neděli oznámily zásadní kroky ke zrušení ekonomických sankcí proti Íránu. Zrušení sankcí je zatím podmíněné a vstoupí v platnost až po oficiálním ověření, že Teherán omezil svůj jaderný program, což může trvat ještě měsíce. Írán 14. července uzavřel s šesticí světových mocností dohodu o omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení sankcí.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters

Prezident USA Barack Obama a íránský ministr zahraničních věcí Džavád Zaríf

Článek

Americký prezident Barack Obama nařídil ministerstvům zahraničí, financí, obchodu a energetiky, aby uskutečnily všechny kroky, jimiž USA splní své závazky ze smlouvy týkající se sankcí. Několik činitelů Obamovy vlády agentuře Reuters sdělilo, že ke skutečnému naplnění dohody dojde nejdříve za dva měsíce.

Evropská unie přijala právní kroky, které otevírají cestu ke zrušení sankcí, pokud Teherán splní podmínky smlouvy s mocnostmi. Oznámila to dnes šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová ve společném prohlášení se svým íránským partnerem Džavádem Zarífem.

Nedělní datum je ve smlouvě mezi Íránem, USA, Británií, Francií, Německem, Ruskem a Čínou stanoven jako "den přijetí", protože uběhlo 90 dní ode dne, kdy Rada bezpečnosti tuto dohodu potvrdila. Sankce mají být definitivně zrušeny v "den verifikace", kdy Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ověří proces plnění všech podmínek dohody.

Írán v neděli MAAE ve Vídni sdělil, že hodlá naplnit své závazky a umožní inspektorům agentury větší přístup do svých jaderných zařízení. Obamaden dnešek označil za "významný milník k tomu, aby Írán nemohl získat jaderné zbraně a aby jeho jaderný program byl do budoucna výlučně mírový".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám