Hlavní obsah

Trumpův exporadce nastoupil do vězení. Z cely uslyší řvát lvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší poradce amerického exprezidenta Donalda Trumpa Peter Navarro nastoupil do vězení. Stal se tak vůbec prvním bývalým činitelem Bílého domu, který byl kdy uvězněn za pohrdání Kongresem. Navarro, který dostal trest ve výši čtyř měsíců, odmítal spolupracovat se sněmovním výborem vyšetřujícím vpád radikálních Trumpových příznivců do Kapitolu ze 6. ledna 2021.

Foto: Marco Bello, Reuters

Trumpův exporadce Peter Navarro přijíždí do věznice v Miami.

Článek

„Jsem nas*aný. Tak se teď cítím,“ řekl Navarro novinářům během 30minutového proslovu těsně před nástupem do vězení, přičemž svůj případ označil za „bezprecedentní útok na ústavní dělbu moci“ a řekl, že stejnou taktiku zřejmě použijí i proti Trumpovi. Nadále trval na tom, že neměl být stíhán, protože vládní komunikace podléhá zvláštnímu utajení i před zákonodárci. Soudy však Navarrovi v žádné instanci nedaly za pravdu.

„Nejste žádná oběť politické perzekuce. Tohle si způsobujete sám svým jednáním,“ řekl Navarrovi v lednu soudce. Obdobný čtyřměsíční trest za pohrdání Kongresem přitom dostal už dříve také někdejší stratég Bílého domu Steve Bannon, který však zatím zůstává na svobodě do té doby, než soud nejvyšší instance rozhodne o jeho odvolání. Oddálit nástup do vězení chtěl i Navarro, nejvyšší soud však v pondělí jeho odvolání zamítl.

Trumpův exporadce Navarro je vinný z pohrdání Kongresem, hrozí mu vězení

Amerika

Očekává se, že Navarro bude předčasně propuštěn a stráví za mřížemi 90 dní, podotkla stanice CNN. Svůj trest si odpyká ve federální věznici v Miami, která sousedí s městskou zoo. „Můžete tam slyšet, jak každé ráno řvou lvi,“ řekl televizi Sam Mangel, činitel věznice, jehož úkolem je připravit odsouzence na výkon trestu.

Podle něj bude čtyřiasedmdesátiletý Navarro mít přístup k televizi, bude moci používat e-mail i telefon. Bude zřejmě v části věznice vyhrazené pro starší odsouzence, kde však podle Mangela nebude mít prakticky soukromí, neboť tam na palandách spí zhruba 80 trestanců.

Pokud jde o samotného Trumpa, který je už prakticky jistým prezidentským kandidátem republikánů, ten nyní čelí 88 obviněním z trestných činů, z nichž 14 souvisí se snahou zvrátit výsledek voleb. Zároveň se nyní snaží sehnat peníze, aby mohl zaplatit několikamiliardové pokuty udělené v občanskoprávních řízeních.

Kvůli útoku na Kapitol soud předvolal Trumpovy nejbližší spolupracovníky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám