Hlavní obsah

Trumpovi se během proslovu rozbilo čtecí zařízení. Davu vyprávěl o krvavé lázni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánskému kandidátovi na post prezidenta Spojených států Donaldu Trumpovi se během nedělního setkání s voliči v Ohiu rozbilo čtecí zařízení. Když pak varoval, že v případě znovuzvolení současného prezidenta Joea Bidena stihne zemi „krvavá lázeň“, měl problém s vyslovováním zcela běžných slov.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump na setkání s voliči v Ohiu

Článek

Prezident Biden si o víkendu vzal na paškál mentální stabilitu svého protivníka v nadcházejících prezidentských volbách. Ten mu to chtěl na setkání s voliči ve Vandalii vrátit, jenže mu podle deníku The Guardian silný vítr vyřadil z provozu čtecí zařízení. Trump, který často kritizuje věk a mentální způsobilost jednaosmdesátiletého Bidena, měl následně problém vyslovit slova jako „bite“ (kousat) nebo „largest“ (největší).

Nejvíc dav zmátl, když obrátil svou pozornost k bývalému prezidentovi Baracku Obamovi, pod kterým Biden od roku 2009 do roku 2017 sloužil jako viceprezident. „Víte, co je zajímavé? Joe Biden vyhrál nad Barackem Husseinem Obamou. Slyšel o něm někdy někdo? V každém swing state (stát, ve kterém nemá ani jedna strana rozhodující převahu) Biden Obamu porazil, ale ve všech ostatních státech ho zabili,“ popisoval Trump, aniž by upřesnil, jakou událost má na mysli. Zřejmě šlo o demokratické primárky v roce 2008, kde proti sobě oba politici stanuli a v nichž jasně zvítězil Obama nad Bidenem.

Biden: Jeden z kandidátů je nezpůsobilý. Ten druhý jsem já

Biden v sobotu o Trumpově mentální způsobilosti vtipkoval během večeře klubu Gridiron, tradiční události, které se účastní politici a novináři a která se pořádá už od osmdesátých let devatenáctého století. „Jeden kandidát je příliš starý a mentálně nezpůsobilý být prezidentem. Tím druhým jsem já,“ řekl toho večera prezident.

„Neříkejte mu to. Myslí si, že kandiduje proti Baracku Obamovi. Sám to řekl,“ odkázal Biden také na to, jak si 77letý Trump opakovaně spletl bývalého a současného demokratického prezidenta.

Biden: Jeden kandidát je starý a mentálně nezpůsobilý. A ten druhý jsem já

Volby USA

„Krvavá lázeň“

Během své nedělní řeči se Trump dostal i k temnějším a apokalyptičtějším tématům, než jsou vymyšlené volby. Během řešení otázky automobilového průmyslu vyhrožoval, že zemi zasáhne „krvavá lázeň“, pokud jej Američané v listopadu opět nezvolí.

„Takže když nebudu zvolen, bude to krvavá lázeň. To bude to nejmenší. Pro zemi to bude krvavá lázeň,“ uvedl, aniž by upřesnil, co tímto termínem myslí. „Myslím, že jestli v těchto volbách nevyhrajeme, tak už v této zemi další volby mít nebudeme. Rozhodně ne žádné volby, které by měly význam.“

„To je Donald Trump, jaký je,“ vyjádřil se k proslovu exprezidenta v Ohiu mluvčí Bidenovy volební kampaně James Singer. „Chce další 6. leden, ale americký lid mu v listopadu nadělí další volební porážku, protože nadále odmítá jeho extremismus, jeho zálibu v násilí a jeho žízeň po pomstě.“

Trumpa se naopak zastali dva význační republikáni, kteří jej dříve značně kritizovali. „Jednou z definicí ‚krvavé lázně‘ může být ekonomická pohroma. Takže jestli mluví o automobilovém průmyslu, obzvlášť v Ohiu, tak to lze s trochu větším kontextem pochopit,“ řekl guvernér státu Louisiana Bill Cassidy.

Trumpa se zastal i jeho bývalý viceprezident Mike Pence, který přitom minulý týden odmítl podpořit jeho kandidaturu na prezidenta. „Očividně mluvil o dopadu dovozu, který devastuje americký automobilový průmysl,“ dedukoval, o čem vlastně byla řeč.

Imigranti

Ve své řeči se Trump dostal i k otázce imigrantů. Zopakoval svá nepodložená tvrzení, že zahraniční země do Ameriky „vyprazdňují“ svá vězení a ústavy pro duševně choré. Opět také naznačil, že imigranty považuje za zvířata. „Nevím, jestli se jim dá říkat lidé. Podle mě to nejsou lidé. Ale to nemám dovoleno říct, protože podle radikální levice je hrozné to říkat,“ prohlásil.

Účelem setkání v Ohiu bylo přitom paradoxně vyjádření podpory kandidátovi do tamního státního senátu Berniemu Morenovi, imigrantovi z Kolumbie, který zbohatl provozem sítě obchodů s auty. Ten se ovšem k Trumpově nacionalistické rétorice přidal. „Nepotřebujeme volit v pěti různých jazycích. My se ten jazyk učíme. To znamená, že se přizpůsobíte. Stanete se součástí Ameriky, ne Amerika součástí vás,“ řekl.

Nadávky lítaly hlava nehlava

Během svého divokého devadesátiminutového proslovu si Trump také neodpustil několik osobních urážek. Prezidenta Bidena několikrát nazval „stupidním“. Udělal narážku na to, že jméno prokurátorky Fani Willisové, zapojené do soudního sporu v Georgii o Trumpově snaze zvrátit tam výsledek posledních prezidentských voleb, připomíná vulgární označení pro vagínu. Demokratického guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma nazval „New-scum“ (doslovně „nový zmetek“). Nevybíravě si také utahoval ze vzhledu guvernéra Illinois J. B. Pritzkera.

Nakonec si zanadával i na selhání čtecího zařízení. Za jeho instalaci prý také může Biden. Na pořadatele akce naléhal, aby tomu, kdo jim ho poskytl, nezaplatili.

Bývalá demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se k Trumpovu proslovu vyjádřila ve vysílání CNN. „Nepustili byste ho ani k sobě domů, natož do Bílého domu,“ řekla. „Tyto volby prostě musíme vyhrát, protože on už předpovídá i krvavou lázeň. Co to znamená, že způsobí krvavou lázeň? Něco je tu špatně. Americký lid a jeho dobrotu velmi respektuji, ale kolik toho od něj ještě bude muset vidět, než pochopí, že o tomto naše země není?“

Biden vážné obavy z toho, jak by Trumpův návrat do úřadu vypadal, vyjádřil už během sobotní galavečeře. Za povšimnutí stojí, že během celé řeči nevyslovil Trumpovo jméno. „Žijeme v bezprecedentním bodě demokracie,“ řekl. „Bezprecedentním bodě v dějinách. Demokracie a budoucnost čelí útoku. Putin pochoduje Evropou. Můj předchůdce se před ním sklání a říká mu ‚dělej si, co sakra chceš‘,“ citoval Trumpova slova o tom, že by jako prezident nerespektoval článek 5 NATO.

„Svoboda čelí útoku. Svoboda volit, svoboda si vybrat a mnohem více. Lži o volbách v roce 2020, plán je zvrátit a přijmout povstání z 6. ledna jsou největší hrozbou naší demokracii od občanské války.“ dodal Biden závěrem.

Biden těsně vede nad Trumpem

Volby USA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám