Hlavní obsah

Biden těsně vede nad Trumpem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden v posledním průzkumu agentury Reuters/Ipsos vede nad svým republikánským soupeřem Donaldem Trumpem o jeden procentní bod. Biden přitom v průzkumech dlouhodobě zaostává a v drtivé většině z nich jej Trump letos i minulý rok porazil.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump

Článek

Pro zvolení současného prezidenta Bidena se v sondáži vyslovilo 39 procent registrovaných voličů, zatímco pro exprezidenta a mnohokrát obviněného republikánského kandidáta Donalda Trumpa 38 procent. Bidenův náskok se pohyboval v rámci statistické chyby průzkumu 1,8procentního bodu, poznamenala agentura Reuters.

Jedenáct procent voličů nicméně uvedlo, že by volilo jiného kandidáta, a dalších pět procent by nevolilo vůbec. Sedm procent dotázaných by nevolilo vůbec nebo odmítlo odpovědět.

Jak uvedla agentura Reuters, průzkum oslovil celkem 4094 lidí po celých Spojených státech. Zahrnoval navíc celou řadu faktorů měření podpory Bidena a Trumpa s tím, že většina z nich ukazuje na těsný souboj.

Biden: Putin se na Ukrajině nezastaví

Amerika

Trump měl mezi všemi respondenty nepatrný náskok, nicméně Biden dokázal oslovit významnější skupinu lidí, kterou jsou registrovaní voliči. Tito lidé totiž jsou už dopředu ve většině případů rozhodnuti, že k volbám skutečně půjdou.

V sedmi státech, kde byly prezidentské volby v roce 2020 nejtěsnější, tedy ve skupině, která by se v listopadu mohla opět ukázat jako klíčová, vedl Trump nad Bidenem v poměru 40 procent ku 37 procentům registrovaných voličů.

Nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr. by v případě tří kandidátů získal 15 procent registrovaných voličů. V lednovém průzkumu agentury Reuters/Ipsos to bylo 17 procent, což je o dva procentní body méně.

Když byli respondenti průzkumu požádáni, aby si vybrali mezi Trumpem a Bidenem bez dalších kandidátů, vedl Biden mezi registrovanými voliči v poměru 50 procent ku 48 procentům. Další dvě procenta odmítla v průzkumu odpovědět.

Anketa

Koho byste si dokázali představit v čele Bílého domu v dalším volebním období?
Joea Bidena
45,9 %
Donalda Trumpa
54,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7942 čtenářů.

Biden a Trump se znovu utkají o Bílý dům

Volby USA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám