Hlavní obsah

Trumpovi lidé jednali s ruskými špióny, tvrdí New York Times

New York
Aktualizováno

Členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během loňské prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Podle středeční zprávy amerického listu The New York Times (NYT) to vyplývá z nahrávek telefonních hovorů, o kterých ho informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států. Rusové i Trump to popírají.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump se svými spolupracovníky v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

Rusové se podle amerického listu spojili mimo jiné s Paulem Manafortem, volebním manažerem Trumpovy kampaně, který loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Manafort, který se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině, odmítl, že by vědomě s představiteli ruských tajných služeb hovořil. „Je to absurdní," řekl v reakci na zprávu amerického listu.

Zdroje NYT žádná další konkrétní jména neuvedly. Jednalo se podle nich ale nejen o členy Trumpova volebního štábu, ale i další lidi z okolí současného amerického prezidenta.

Podíl na hackerských útocích prokázán nebyl

Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazily na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky, uvedly NYT.

Podle zdrojů listu se ale nenašly žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch. Bílý dům se zatím ke zprávě amerického listu nevyjádřil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám