Hlavní obsah

Poradce Flynn lhal i Trumpovi, uvedla televize NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, který v pondělí náhle rezignoval kvůli hovorům s ruským velvyslancem, lhal nejen viceprezidentovi Miku Pencovi, ale také prezidentovi Trumpovi. Televizi NBS to řekl vysoký americký představitel s tím, že Flynnova pozice byla neudržitelná.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Poradce Bílého domu Michael Flynn přichází na tiskovou konferenci.

Článek

Flynn v rezignačním dopise uvedl, že omylem neinformoval viceprezidenta o telefonátu s velvyslancem Sergejem Kisljakem, kdy se měli bavit o zrušení sankcí. Původně se Flynna zastával jak Pence, tak i Trump. [celá zpráva]

Objevily se dokonce i spekulace, že tím mohl porušit Loganův zákon z roku 1799, který zakazuje občanům bez patřičného oprávnění vyjednávat se zástupci cizích vlád. Jednal s velvyslancem ještě před inaugurací prezidenta Trumpa.

Odchod vítala řada politiků

Odchod Flynna přivítala řada politiků včetně texaského republikána Billa Florese, jenž řekl: „Potřebujeme více sankcí proti Rusku, ne méně!“

Demokrat Adam Schiff, který je ve výboru pro zpravodajské služby, jenž vyšetřoval kontakty Trumpa s Ruskem, dodal: „Flynn byl vždy špatnou volbou pro pozici Národního bezpečnostního poradce. To není role pro někoho, kdo hraje rychle a zahrává si s pravdou.“

Trumpa varovala dosluhující ministryně spravedlnosti Sally Yatesová, že by Flynn mohl být vydíratelný. Yatesovou poté Trump odvolal, když nařídila zaměstnancům ministerstva, aby nehájili prezidentův dekret zabraňující obyvatelům sedmi zemí ve vstupu do USA. Jeho platnost později pozastavil soudce James Robart a jeho rozhodnutí jednomyslně potvrdil i odvolací soud v San Francisku.

Smutek v Rusku

Odchodu Flynna litují vlivní ruští poslanci. Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova může jeho rezignace svědčit o tom, že ”rusofobií se nakazila celá americká vláda odshora až dolů”. Flynn podle Kosačova není žádným nadšeným stoupencem Moskvy, aby ”na rozdíl od mnoha ostatních amerických politiků byl otevřen dialogu s Ruskem”.

Předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory) Alexej Puškov na Twitteru napsal, že cílem aféry kolem Trumpova poradce „není sám Flynn, ale vztahy s Ruskem”.

To se domnívá i politolog Vladimir Baťuk z vlivného ruského Ústavu USA a Kanady: „Je to i úder proti rusko-americkým vztahům. Moskva teď bude daleko méně důvěřovat nové vládě (USA) a její schopnosti vést důvěrná jednání o citlivých mezinárodních otázkách a o dvoustranných stycích.”

Kreml nekomentuje

Agentuře RIA Novosti Baťuk řekl, že Flynnovo jednání bylo neprofesionální: „Skutečnost, že si Trump vybírá lidi, kteří ne zcela pochopili svou úřední povinnost a podstatu státní služby, je pochopitelně i pohromou pro (amerického) prezidenta.“

Kreml nebude odchod Flynna komentovat, je to vnitřní věc USA. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov odmítl říct, zda Flynn s Kisljakem hovořil o protiruských sankcích.

Trump dával před volbami najevo zájem zlepšit vztahy s Ruskem, ale nyní narazil na vlivné demokraty i republikány, kteří se proti takovýmto krokům tvrdě stavějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám