Hlavní obsah

Trump vyhrožuje australskému velvyslanci vyhoštěním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump dal najevo, že by v případě znovuzvolení mohl z USA vyhostit australského velvyslance a expremiéra Kevina Rudda. Ten na adresu bývalého šéfa Bílého domu ještě před jmenováním velvyslancem pronesl velmi nelichotivá slova, mimo jiné jej označil za blázna a zrádce. Australská vláda se za svého diplomata postavila.

Foto: Alyssa Pointer, Reuters

Americký exprezident Donald Trump

Článek

Rudd, který je australským velvyslancem v USA zhruba rok, dříve Trumpa označil za „blázna“, „zrádce Západu“ či „nejdestruktivnějšího prezidenta v historii“. Právě tyto výroky Trumpovi nyní připomenul bývalý britský politik Nigel Farage, který se znovu kandidujícím americkým exprezidentem dělal rozhovor.

„Moc toho o něm nevím. Slyšel jsem, že je trochu protivný. A slyšel jsem, že není nejbystřejší,“ řekl poté na Ruddovu adresu Trump. Následně naznačil, že pokud bude letos v listopadu znovuzvolen americkým prezidentem, australského velvyslance vyhostí. „Pokud je takto nepřátelský, nebude tu dlouho,“ pohrozil mu republikánský prezidentský kandidát.

Židé volící demokraty nenávidí Izrael, běsnil Trump. Měl by se stydět, vzkázal Bidenův tým

Amerika

Samotný australský velvyslanec však zřejmě nepočítá s tím, že by listopadové americké prezidentské volby, v nichž se prakticky jistě střetne Trump s obhajujícími demokratem Joem Bidenem, měly jeho pozici nějak ohrozit.

„Pokud jde o schopnost australské vlády udržovat vztahy s tím, kdo vyhraje příští volby, ať republikán, nebo demokrat, jsme pro tento úkol dobře vybaveni,“ řekl už dříve Rudd, který australskou vládu vedl v letech 2007 až 2010 a poté znovu několik měsíců během roku 2013. V letech 2010 až 2012 byl také australským ministrem zahraničí.

Nynějšího ambasadora v USA se po Trumpových výrocích zastala australská vláda. Ministryně zahraničí Penny Wongová řekla, že Rudd ve Spojených státech odvádí „excelentní práci“. „Aktivně jedná se členy Kongresu z obou částí politického spektra,“ dodala.

Trump by utnul pomoc Ukrajině, chce tak ukončit válku, řekl Orbán po návratu z USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Kevin Rudd

Výběr článků

Načítám