Hlavní obsah

Židé volící demokraty nenávidí Izrael, běsnil Trump. Měl by se stydět, vzkázal Bidenův tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu kandidující americký republikánský exprezident Donald Trump v pondělí obvinil Židy, kteří volí demokraty, že „nenávidí Izrael“ a „své náboženství“. Jeho výrok vyvolal okamžitě nesouhlasné reakce ze strany administrativy obhajujícího šéfa Bílého domu Joea Bidena i amerických židovských představitelů.

Foto: Jeff Dean, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump

Článek

Trump svá slova pronesl, když při interview přišla řeč na to, že Bidenova demokratická administrativa stále hlasitěji kritizuje počínání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua při vojenské operaci v Pásmu Gazy.

„Vlastně si myslím, že nenávidí Izrael,“ řekl Trump svému bývalému poradci Sebastianu Gorkovi. „Myslím, že nenávidí Izrael. A Demokratická strana nenávidí Izrael,“ dodal exprezident, načež se zaměřil na židovské voliče demokratů.

„Každý Žid, který volí demokraty, nenávidí své náboženství. Nenávidí na Izraeli všechno a měli by se za sebe stydět, protože Izrael bude zničen,“ vzkázal Trump.

Biden v klíčovém státě čelí sílícímu odporu demokratů. Důvodem je Gaza

Amerika

Mluvčí Bílého domu Andrew Bates tyto komentáře označil za „hanebnou a bezohlednou antisemitskou rétoriku“, zatímco Bidenova kampaň vzkázala: „Jediný, kdo by se měl stydět, je Donald Trump.“

„Obviňovat Židy z nenávisti vůči svému náboženství, protože by mohli volit určitou stranu, je pomlouvačné a zjevně nepravdivé. Seriózní vůdci, kterým záleží na historické americko-izraelské alianci, by se měli zaměřit spíše na posilování než na rozplétávání nadstranické podpory Státu Izrael,“ napsal na sociální síti X Jonathan Greenblatt, šéf nevládní organizace Anti-Defamation League zaměřené na boj proti antisemitismu.

Netanjahu čelí kritice Washingtonu

Demokraté se před listopadovými prezidentskými a kongresovými volbami kvůli probíhající válce na Blízkém východě nacházejí v obtížné pozici. Mezi jejich voliči je větší podíl těch, podle nichž operace Izraele v Pásmu Gazy po palestinských teroristických útocích zašla už příliš daleko (podle průzkumů zhruba 60 procent voličů strany).

K demokratické straně se ale také dlouhodobě kloní většina amerických Židů - podle průzkumu Pew Research Centrer z roku 2021 to bylo zhruba 70 procent, podotkla agentura AP.

Biden tento měsíc řekl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti hnutí Hamás Izrael více poškozuje, než mu pomáhá. Řekl také, že vysoký počet obětí v Pásmu Gazy je „velkou chybou“. Šéf většiny demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer dokonce vyzval k novým volbám v Izraeli.

Hamás při útocích ze 7. října loni v Izraeli zabil na 1200 lidí, operace židovského státu v Pásmu Gazy si podle úřadů pod kontrolou Hamásu vyžádala přes 30 tisíc životů.

Biden v soukromí nadává Netanjahuovi i Trumpovi, píše web. Zveřejnil i seznam urážek

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám