Hlavní obsah

Trump chce lépe chránit školy a zaměřit se na ozbrojování duševně nemocných

– Washington • Aktualizováno

Musí se přijmout opatření, aby byly školy lépe chráněny před útoky střelců, prohlásil v mimořádném televizním vystoupení americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na masakr na střední škole ve floridském městě Parkland, kdy bývalý student ve středu postřílel 17 lidí a dalších 15 zranil. Tři z postřelených jsou v kritickém stavu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump během mimořádného vystoupení k tragédii na floridské střední škole

Článek

Střelba přinesla podle jeho slov „scény strašného násilí, nenávisti a zla”. Celý národ se podle něj modlí za oběti a jejich rodiny.

Prezident slíbil, že navštíví místo tragédie, aby se sešel s příbuznými obětí, zraněnými a místními představiteli. „Musíme také spolupracovat na vytvoření kultury obsahující důstojnost života, která vytváří hluboké a smysluplné lidské kontakty," dodal.

Strůjcem masakru je devatenáctiletý Nikolas Cruz. Motiv jeho činu je zatím neznámý, mladík se nicméně léčil nějakou dobu na psychiatrii.

Střílel duševně nemocný muž, napsal Trump.

Trump v projevu slíbil, že se bude zabývat otázkou ozbrojování duševně narušených lidí. Nezmínil se ale o problematice dostupnosti střelných zbraní v USA, která je po podobných útocích vždy předmětem ostrých polemik. Předtím na Twitteru prezident napsal, že středeční střelba byla dílem duševně nemocného člověka.

FBI dostala upozornění

Americký zpravodajský server BuzzFeed ve čtvrtek napsal, že Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) údajně dostal před několika měsíci upozornění na vyhrožování střelbou ve škole na YouTube. Autora příspěvku, jímž je prý pachatel středeční floridské střelby, ale nevypátrala.

FBI na videoprohlášení, ve kterém budoucí útočník prohlásil: „Budu profesionálním školním střelcem", upozornil blogger Ben Bennight pomocí e-mailu loni v září. Autor příspěvku použil uživatelské jméno Nikolas Cruz, což je i skutečné jméno muže zadrženého policií po středečním masakru.

FBI sice na hlášení krátce zareagovala, ale následně se už Bennightovi neozvala. Až teď, po Cruzově zatčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám