Hlavní obsah

Tropická bouře Lee se přesunula nad USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saucier
Aktualizováno

Přes 30 centimetrů srážek přinesla do New Orleansu na břehu amerického státu Louisiana tropická bouře Lee. V oblastech na jihu USA také způsobila několik tornád a hrozí vyvoláním prudkých záplav, informovala v pondělí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Lee v Alabamě a LouisianěVideo: Reuters

 
Článek

Oko bouře se přesunuje na severo-severovýchod osmikilometrovou rychlostí. Větry bouře mají rychlost 72 kilometry a jeho oko se zhruba hodinu po půlnoci SELČ nacházelo asi 150 kilometrů západo-severozápadně od New Orleans.

Pobřežní oblasti ve státech Alabama, Louisiana a Mississippi zaznamenaly menší škody způsobené vichry a také záplavy. Oproti původním předpokladům však evakuace postihla jen stovky obyvatel, nikoliv tisíce. V New Orleansu svou "práci" odvedly protipovodňové hráze, které byly vybudovány po řádění hurikánu Katrina před šesti lety.

Část škod v regionu mají na svědomí spíše tornáda, které Lee vyvolal zejména v jižní části Alabamy a Mississippi.

Podle Národního centra pro hurikány (NHC) v Miami na Floridě nelze nebezpečí náhlých záplav při postupu bouře k Appalačskému pohoří podceňovat. Přitom například stát Vermont stále ještě v desítkách komunit likviduje škody, které tam způsobila tropická bouře Irene minulý týden. Její lijáky rovněž výrazně zvedly hladiny v horských tocích.

Lee si zatím nevyžádal přímým úderem žádné lidské životy, nicméně v texaském Galvestonu se utopil muž, jehož do moře strhlo mohutné vlnobití. V Mississippi utrpěl lehčí zranění jeden muž, jehož zasáhl blesk, který prošel telefonními dráty.

Nad Atlantickým oceánem se přesunuje severozápadním směrem hurikán Katia, jenž má sílu druhé z pěti možných kategorií Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Podle NHC stále není jasné, jestli Katia ohrozí pevninu. Její střed, který letí 19kilometrovou rychlostí, se hodinu po půlnoci SELČ nacházel asi 650 kilometrů severovýchodně od Závětrných ostrovů. Meteorologové očekávají, že Katia ještě během dnešního dne zesílí, ale od středy by se měla stáčet více k severu a koncem týdne postupovat Atlantikem západně od Bermudského souostroví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám