Hlavní obsah

Třetí televizní debata McCaina a Obamy byla plná úderů pod pás

Novinky,
HEMPSTEAD

Prohlášení o korektní předvolební kampani vzaly v USA za své. Potvrdila to třetí televizní debata mezi demokratickým kandidátem Barackem Obamou a republikánem Johnem McCainem, která se konala v noci na čtvrtek v Hofstra University v newyorském Hempsteadu.

Článek

S žádnými převratnými novými přístupy k řešení aktuálních problémů kandidáti nepřišli a skončili u vzájemných útoků. Jejich terčem se stal především Barack Obama kvůli vazbám na radikála Billa Ayerse.

Současná ekonomická situace v posledních týdnech stírala rozdíly mezi oběma kandidáty, kteří původně nečekali, že krize se stane hlavním tématem voleb. Oba přitom souhlasili s nutností rychlého řešení a se zásahem státu, jenž dá peníze na odkoupení špatných hypoték. Irák, kde zastávají oba zcela rozdílné názory, už není na pořadu dne, i když McCain se na něj snažil stočit hovor.

Debata po první čtvrthodině věnované propadu indexu Dow Jones a řešení ekonomických otázek, přešla v přestřelku slovních útoků.

Paradoxně ji odstartoval moderátor Bob Schieffer, když řekl: „Oba jste slíbili ušlechtilou kampaň. Následovaly ale osobní výpady.“ Oba kandidáti se do sebe jako na rozkaz pustili.

Tvrdé výpady

McCain připustil, že jde o důrazný střet: „Je to tvrdá kampaň. Některých negativních aspektů v kampani lituji.“ V útocích ale pokračoval. Požádal senátora Obamu, aby vysvětlil své vztahy ke radikálovi Billu Ayersovi, který v šedesátých letech patřil k hnutí Weather Underground, jež v sedmdesátých letech podniklo několik pumových atentátů. Jejich cílem byly i sídlo Kongresu na Capitol Hillu a Pentagon. „Já se nestarám o nějaké bývalé teroristy, jen jsme reagovali na různé podezřelé styky s podezřelými lidmi. Vy jste ale třeba podezřelé organizaci Acorn poslal 230 tisíc dolarů. Tyto detaily je třeba vědět,“ řekl McCain.

Obama uvedl, že některé radikální organizace zastupoval jako právník, popřípadě s nimi byl ve styku stejně jako republikáni. K Ayersovi dodal: „Ayers není zapojen do kampaně, nikdy nebyl zapojen do mé kampaně a nebude mi radit v Bílém domě.“ Obama dodal, že skutečnost, že McCain vytáhl téma Ayerse svědčí především o způsobu vedení jeho kampaně.

Obama vytknul McCainovi, že nijak nezareagoval na útoky proti němu, když na mítincích republikánské kandidátky na post viceprezidenta Sarah Palinové zaznívaly výkřiky, že Obama je terorista nebo zabít.

Obama ve střetu využil i průzkumu listu New York Times, podle něhož 60 procent respondentů si myslí, že McCain věnuje více času útokům na Obamu než samotným tématům: „Dvě třetiny Američanů si myslí, že pan senátor má negativní kampaň, o mně si to myslí jen třetina. Myslím si, že Američany nezajímá, jak dalece si zraňujeme city. Zajímá je, zda řešíme klíčové problémy, a to je nakonec obsahem kampaní.“

McCain kontroval: „Senátor Obama vynaložil víc peněz na negativní reklamu, než kdokoliv v historii. Vy jste ale překroutili, co si myslím o emigraci nebo výzkumu kmenových buněk. Není to pravda, co říkáte ve vašich reklamách.“

Spor o Palinovou

Velký spor se rozhořel i okolo kandidátů na viceprezidenta, zejména o schopnostech Sarah Palinové. I z dotazu moderátora ohledně kvalifikace kandidátů na tento post byl vidět jistý despekt.

McCain Palinovou obhajoval. „Podle něj vytváří modelovou roli pro ženy a reformátory v USA a může přinést do politiky čerstvý vítr.

Obama nezaútočil přímo, pouze ironicky poznamenal: „Myslím, že je schopná politička, ovšem jen v rámci republikánské strany. „Její zkušenost v oblasti rodiny je velká,“ doplnil.

Také McCain uznal kvality demokratického kandidáta Joe Bidena, ovšem s výhradami: „Biden je vysoce kvalifikovaný v řadě oblastí. Mýlil se ale na poli zahraniční politiky. Hlasoval dokonce proti první válce v Perském zálivu. Je i proti postupu v Iráku, ale my vidíme, že v Iráku se situace zlepšuje.“

McCain se distancuje od Bushe

John McCain několikrát během debaty uvedl, že on se často stavěl proti současnému prezidentovi Bushovi a že jeho vláda by nebyla pokračováním Bushovy politiky, jak tvrdí demokraté. „Já nesouhlasím s Bushovou vládou a mám u nich škraloupy. Bojoval jsem proti farmaceutickým firmám, proti mučení, jsem pro boj proti klimatickým změnám."

To uznal i Obama: „Jste proti mučení, to klobouk dolů“. Dodal ale, že McCain pro většinu Bushových návrhů hlasoval. "Já vaši politiku spojuji s Bushovou, to je proto, že v klíčových záležitost ekonomiky ho podporujete.“ Připomenul, že Bush zdvojnásobil deficit země.

McCain doplnil, že i Palinová byla ve střetu s republikány.

Názory se opakovaly

Jinak ale oba kandidáti opakovali stejné názory, jako v předchozích debatách. Oba se shodli na nutnosti řešit aktuální problémy USA. Těmi jsou kromě krize i závislost na dovozu ropy, otázky zdravotního pojištění a školství.

Neshodovali se však ve způsobu řešení některých problémů. Zatímco McCain volal po snížení daní, Obama nechce snížit daně velkým firmám. McCain se také postavil proti Obamovu plánu na zajištění zdravotní péče pro všechny Američany. Podle něj si každý má rozhodovat sám. Tvrdil, že plán zatíží živnostníky, což Obama odmítl. Naopak napadl McCaina, že chce dávky zdaňovat. Velký spor oba vedli i o reformu školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám