Hlavní obsah

Tragickému požáru na Havaji pomohly zavlečené traviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepůvodní druhy travin rostoucí na opuštěných havajských plantážích cukrové třtiny podle odborníků výrazně přispěly k rychlému šíření požáru, který si vyžádal již téměř stovku životů. Zničené město Lahaina bylo takovými porosty obklopené.

Havaj před a po ničivých lesních požárechVideo: Hawaii DLNR, Reuters

 
Článek

V roce 2018 upozornil přední expert na prevenci požárů Clay Trauernicht z Havajské univerzity v Manoi dopisem úřady na havajském ostrově Maui, že nekontrolované šíření nepůvodních druhů rostlin na opuštěných zemědělských pozemcích představuje z hlediska šíření ohňů vysoké riziko. Expert navrhl i relativně levná řešení spočívající ve změnách způsobu hospodaření - například řízeného spásání dobytkem –, nic se ale nestalo.

„Všechna ta tráva je ideální potravou pro plameny. Abychom snížili riziko požárů, můžeme se jí relativně snadno zbavit,“ napsal odborník citovaný listem The New York Times.

Požár na Havaji je nejhorší v USA za posledních 100 let. Má už 89 obětí

Amerika

Minulý týden plameny zcela zničily město a turistické letovisko Lahaina na západním pobřeží ostrova. Lahaina je z vnitrozemské strany obklopená někdejšími plantážemi cukrové třtiny, které byly kvůli nerentabilitě od konce 20. století postupně opouštěny a na jejich plochách se rychle samovolně šířily traviny, většinou původem z Afriky. Opuštěné plantáže bezprostředně přiléhaly k obytným čtvrtím, které tak rychle lehly popelem.

Požár si zatím vyžádal nejméně 93 obětí, což z něj dělá nejtragičtější podobné neštěstí v USA za posledních 100 let. Konečný počet však může být mnohem vyšší. Odkud přesně a z jakého důvodu se požár začal šířit, zatím úřady nedokázaly určit.

Málo peněz a změny klimatu

Část problému zřejmě spočívala i v nedostatku financí. Havajské státní úřady se totiž v minulých letech sice opakovaně ucházely o federální granty na opatření proti požárům, často však nebyly úspěšné - mnohem více peněz šlo na tyto účely do států jako Kalifornie či Oregon, kde požáry bývaly více viditelné.

Podle poradenské firmy Jamie Caplan Consulting, která pro Maui v roce 2021 zpracovala plán na prevenci požárů, jsou rizikovým faktorem také změny klimatu. „Stále častější jsou prudké lijáky následované obdobím delšího sucha - masa travin rychle naroste a pak se vysuší, pro šíření ohňů ideální stav,“ uvedla firma.

Pořád hoří, ale neodletíme, říká Češka z Havaje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám