Hlavní obsah

Televize Newsmax se omluvila za šíření konspirací

Washington

Jedna z amerických televizních stanic, které po loňských volbách přiživovaly konspirační teorii o zmanipulování výsledků, se minulý týden omluvila za šíření fám o manažerovi firmy dodávající hlasovací techniku. Televize Newsmax přiznala, že pro nařčení mířící proti Eriku Coomerovi ze společnosti Dominion Voting Systems, nemá žádné důkazy. Coomer zároveň stanici vypustil ze své žaloby související s volebními dezinformacemi, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na jednom z předvolebních mítinků v roce 2020

Článek

Ředitel produktové strategie a bezpečnosti ve firmě Dominion v prosinci vedle stanice Newsmax zažaloval za pomluvu také kampaň exprezidenta Donalda Trumpa, televizi One America News (OAN) nebo dezinformační web Gateway Pundit. Tyto a další zdroje z Coomera po listopadových volbách učinily jednoho z hlavních aktérů nepodložené teorie o zásazích firmy Dominion do výsledků voleb v Trumpův neprospěch. Stěžovatel uvedl, že fámy poškodily jeho pověst a způsobily mu úzkost i ztrátu příjmů.

Fox News zapomněla na zlatou husu, pustil se do ní Trump

Amerika

„Za celý Newsmax bychom se chtěli omluvit za jakoukoli újmu, kterou naše zpravodajské pokrývání obvinění proti Dr. Coomerovi mohlo způsobit Dr. Coomerovi a jeho rodině,” uvedla stanice v pátečním prohlášení. „Ačkoli Newsmax z počátku zpravodajsky pokrýval tvrzení právníků prezidenta Trumpa, stoupenců a dalších o tom, že Dr. Coomer hrál roli ve zmanipulování hlasovacích přístrojů od Dominionu, volebního softwaru od Dominionu a konečných výsledků prezidentských voleb roku 2020, Newsmax následně nenašel žádné důkazy svědčící o tom, že by taková obvinění byla pravdivá,” uvádí televize.

Napadli jeho mozek internetoví podivíni? Amerika se podivuje nad chováním svého prezidenta

Amerika

Výsledky listopadových prezidentských voleb, které vyhrál kandidát Demokratické strany Joe Biden, potvrdily příslušné orgány ve všech 50 amerických státech a přepočty, audity ani soudní spory neukázaly žádné zásadní nesrovnalosti. Za velkého přispění médií jako Newsmax, OAN nebo Fox News, i samotného exprezidenta Trumpa, se ovšem rozšířil nespočet nepodložených tvrzení o podvodech, jejichž cílem údajně bylo zabránit znovuzvolení tehdejší hlavy státu.

Trump se považuje za vítěze i dnes

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že s tvrzením, že volby byly zmanipulované, se ztotožňuje většina republikánských voličů. Trump dodnes výsledek odmítá uznat.

Mé řeči o volebních podvodech přece nemohl brát nikdo vážně, hájí se před soudem Trumpova právnička

Amerika

Coomer byl například terčem obvinění, že v telefonátu s aktivisty slíbil zajistit Bidenovo vítězství. Deník The New York Times napsal, že toto falešné tvrzení na Twitteru prezentoval i Trumpův syn Eric, kterého na platformě sleduje na 4,1 milionu účtů. Podle Coomerovy žaloby se na sociálních sítích rychle šířila hesla volající po jeho zatčení a přicházela záplava urážek a výhrůžek.

Přišla o diváky, teď přijde i o peníze. Fox čelí žalobě za lhaní o volbách

Amerika

Televizní stanice Newsmax prohlášením uváděla na pravou míru tvrzení o volebním spiknutí už na konci minulého roku, a to v souvislosti s Dominion Voting Systems, jakož i s další značkou ze stejného oboru Smartmatic. Protrumpovská média a exprezidentovu kampaň následně nezažaloval jen Coomer, ale také obě uvedené firmy. Například Smartmatic žádá po televizi Fox News odškodné ve výši 2,7 miliardy dolarů (58 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám