Hlavní obsah

Mé řeči o volebních podvodech přece nemohl brát nikdo vážně, hájí se před soudem Trumpova právnička

Washington

Výroky o volebních podvodech a „ukradených” prezidentských volbách v USA nemohl žádný rozumný člověk pokládat za fakta, řekli soudu obhájci právničky Sidney Powellové. Ta byla přední členkou týmu exprezidenta Donalda Trumpa, který usiloval o zvrácení výsledku listopadového hlasování. Powellová se svérázným argumentem brání žalobě firmy Dominion Voting Systems, která provozuje volební přístroje. Po ní a dalších Trumpových právnících požaduje masivní odškodnění za pomluvu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Členka Trumpova právního týmu Sidney Powellová

Článek

Powellová, která byla členkou týmu vedeného Trumpovým advokátem Rudym Giulianim, často vystupovala na televizních kanálech nakloněných republikánům. Bez předložení důkazů tam hovořila o údajných volebních podvodech. Jedno z jejích tvrzení se týkalo i volebních přístrojů firmy Dominion, kterými podle ní bylo možné manipulovat ve prospěch demokratického kandidáta Joea Bidena. Za tímto „spiknutím” údajně stála Venezuela, Kuba a Čína. Powellová rovněž tvrdila, že volební podvody provádělo také republikánské vedení státu Georgia.

Společnost Dominion na Powellovou s Giulianim po volbách podala žalobu, v níž požaduje odškodnění ve výši 1,3 miliardy dolarů (28,8 miliardy korun) za ušlý zisk a poškozenou pověst.

„Žádná rozumná osoba mi přece nemohla věřit”

Powellová nyní žádá soud, aby žalobu firmy Dominion zamítl. „Vzhledem k velmi vypjaté atmosféře a politickém kontextu výroků je jasné, že Powellová podávala argumenty, které se objevují v jejích právních kauzách na podporu prezidenta Trumpa,“ uvedli její advokáti.

Právnička také ve své obhajobě uvádí, že „žádná rozumná osoba nemohla dojít k závěru, že jsou tyto výroky popisem skutečnosti”, a že si lidé měli o kauze učinit vlastní závěry po zhodnocení dostupných důkazů nebo měli počkat na rozhodnutí soudů.

Tvrdí rovněž, že je chráněna prvním dodatkem ústavy, který zaručuje svobodu projevu.

S podobně bizarně pojatou obhajobou přišli před časem také právníci moderátora televizního kanálu Fox News Tuckera Carlsona. Obvinění ze šíření lživých informací odmítli s tím, že Carlsonovy publicistické pořady ve skutečnosti nejsou zpravodajstvím, nýbrž zábavným programem, a tudíž se v nich nemusí říkat pravda.

Georgii vyhodím do povětří, hájila právnička Trumpa. Jeho tým se k ní najednou nehlásí

Volby USA

Trump řadu tvrzení Powellové opakoval ve svých příspěvcích na sociální síti Twitter, po čase se však od ní jeho tým veřejně distancoval, ačkoliv ji jen krátce předtím označil za členku „elitního úderného týmu” tehdejšího prezidenta. Powellová i po formálním vyloučení z Trumpova týmu podala jeho jménem několik žalob na průběh voleb, žádná neuspěla.

Trump stále odmítá uznat svou prohru v listopadových volbách a odvolává se na údajné podvody i přesto, že volební činitelé označili hlasování za férové. Jeho týmu se rovněž nepodařilo údajné nesrovnalosti prokázat v asi 60 žalobách v různých amerických státech.

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Amerika

Svoje nepodložená tvrzení o „ukradených” volbách Trump zopakoval rovněž 6. ledna krátce předtím, než dav jeho příznivců násilně vtrhl do sídla Kongresu, kde se zákonodárci zabývali oficiálním potvrzením Bidenovy výhry. Kvůli potyčkám přišlo o život pět lidí včetně jednoho policisty z ochranky Kapitolu. Řada účastníků násilností po zatčení vyšetřovatelům řekla, že je k činu motivovaly Trumpovy výroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám