Hlavní obsah

Tálibán obvinil USA z vražd a umučení desítek tisíc Afgánců

Novinky,

Afghánské radikální hnutí Tálibán obvinilo Spojené státy, že použily atentáty z 11. září 2001 jako záminku pro útoky na muslimy. Při příležitosti desátého výročí obvinil USA, že zavraždily desítky tisíc Afgánců a další brutálně mučily, uvadla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Podobizna mully Umara, který stojí v čele afghánského Tálibánu.

Článek

V prohlášení radikálního hnutí stojí, že „Afghánci mají nekonečnou výdrž pro dlouhou válku a že povstanou jako národ a „pošlou Američany na smetiště dějin“.

„Na tváři západní demokracie zůstane trvalé stigma, že Amerika její spojenci umučili desítky tisíc muslimů, když si vzali za záminku tuto dvojznačnou a temnou událost,“ prohlásil Tálibán k výročí útoků.

Podle radikálního hnutí jsou mezi obětmi „bezdůvodné války proti terorismu“ děti, starci a ženy. Zničila též domovy, vesnice a sady.

USA zaútočily v říjnu 2001 na Afghánistán, protože tehdejší vláda Tálibánu odmítla vydat Usámu bin Ládina do amerických rukou, i když hlasování Tálibánu bylo těsné. Al-Káida našla útočiště v Afghánistánu.

Válka trvá skoro deset let a vyžádala si přes 2700 životů koaličních vojáků. Počet afghánských obětí je mnohonásobně vyšší, většinu jich ale mají na svědomí Tálibán a spřízněné skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám