Hlavní obsah

Tajné dokumenty z Guantánama: terorista si dával injekce na impotenci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Server WikiLeaks poskytl americkému listu New York Times, britskému Guardianu a německému Spiegelu další tajné americké dokumenty z let 2002 až 2009. Tentokrát se týkají vězňů zadržovaných na základně Guantánamo. Ukazují na řadu sporných případů, kdy byli dlouho vězněni a tvrdě vyslýcháni lidé, u nichž bylo jasné, že nejsou teroristé. U jiných vězňů naopak popisují fanatické odhodlání k svaté válce.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Asi nejbizarnější je informace týkající se Abd ar-Rahíma Našírího, který je souzen za plán útoku na torpédoborec USS Cole a hrozí mu za trest smrti. [celá zpráva]

Záznamy z výslechů ukazují, že byl tak oddán svaté válce, že si nechal dávat injekce způsobující impotenci, aby nebyl rozptylován v džihádu. Doporučoval tyto injekce i dalším bojovníkům svaté války, aby se věnovali věci a nebyli od ní odváděni touhou po ženách.

Chlapce nejdřív unesl Tálibán, pak ho rok drželi na Guantánamu

Dokumenty ale především poukazují na neuvěřitelné lapsy. Na základnu se dostali lidé, u nichž bylo na první pohled jasné, že neměli nic společného s terorismem.

Jedním z prvních vězňů byl 89letý muž se zřejmou depresivní poruchou, senilitou, demencí a osteoartritidou. Poslán do tábora byl kvůli tomu, že měl u sebe podezřelá telefonní čísla.

U dalšího, sedmdesátiletého, se rovněž později zjistilo, že neexistoval důvod ho na Guantánamo poslat.

Mezi zadrženými byl i 14letý Nakíb Ulláh, u kterého trvalo rok, než se prokázalo, že skutečně není teroristou, nýbrž obětí, Tálibán ho unesl. Důvod zadržování byl ale ještě jeden, spekulovalo se, že by mohl znát místní velitele Tálibánu.

U afghánského pastevce, který byl zadržen po výbuchu nastražené nálože v Afghánistánu, trvalo tři roky než se zjistilo, že byl u atentátu náhodou.

Brit dostával k jídlu 13 let staré konzervy

Na základně skončil i britský občan Džamál Harís, protože byl nějakou dobu vězněm Tálibánu a panovalo podezření, že ví, jaké výslechové metody radikálové používají. Tálibové jej věznili, protože si mysleli, že je britský špión. Byl v cele s koněm.

Červený kříž mu poradil, aby počkal s ostatními cizinci na repatriaci. Té se nedočkal. Zadrželi ho Američané, zbili ho, svlékli a tvrdě osmdesátkrát vyslýchali. Musel zaujímat obtížné postoje, byl vystavován extrémním teplotám a byl mu odepírán spánek i dostatek vody. Dostával jídlo z konzerv starých deset až třináct let. Když omítl injekci, byl spoután řetězy a bit.

I když už v září 2002 doporučil tehdejší velitel tábora, aby byl propuštěn, ještě rok poté byl za mřížemi.

Údaje byly získány z 765 tajných dokumentů ministerstva obrany o lidech podezřelých z terorismu zadržovaných na základně Guantánamo. Tam bylo vězněno celkem 776 teroristů včetně 14 patřících k nejnebezpečnějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám