Hlavní obsah

Tají se mi z tebe dech. Policie v LA řeší skandál kvůli valentýnce s udušeným Floydem

– Los Angeles

Policejní sbor amerického města Los Angeles (LAPD) zahájil vnitřní vyšetřování svých příslušníků poté, co se mezi nimi objevilo přání k svátku svatého Valentýna. Je na něm fotografie černocha George Floyda, kterého během zásahu udusil právě policista, se slovy „tají se mi z tebe dech”.

Foto: DRAGON WOK, AP

Zákrok policistů proti Georgi Floydovi

Článek

Floyd zemřel loni v květnu po tvrdém zásahu bělošského policisty, který mu několik minut klečel na krku. Jeho smrt spustila vlnu protestů proti policejnímu násilí a zakořeněnému rasismu v bezpečnostních sborech.

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení černocha, po kterém vypukly ve Filadelfii protesty

Amerika

Na valentýnské přání upozornil nadřízené přímo jeden z policistů, jemuž se dostalo do ruky. „Naše vyšetřování má za cíl určit oprávněnost vznesených obvinění a posílit naši nulovou toleranci čehokoliv s rasistickými postoji," řekl šéf LAPD Michael Moore. Dodal přitom, že pokud by se prokázalo, že si někteří policisté přání mezi sebou předávali, nebo ho sami vyrobili, „poznají jeho hněv".

Systémový rasismus

Potyčku Floyda s policistou ve městě Minneapolis natočili náhodní kolemjdoucí na video, které se objevilo na sociálních sítích a spustilo vlnu demonstrací ve stovkách měst včetně Los Angeles, jakou USA nezažily několik desetiletí.

Floyd na záznamu opakovaně říká, že nemůže dýchat, a prosí policistu Dereka Chauvina, aby jej nezabíjel. Chauvin nyní čelí obviněním z vraždy a zabití, v březnu má předstoupit před soud.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

LAPD se v minulosti často potýkala s obviněními ze systémového rasismu ve svých řadách. Známou se stala například kauza Rodneyho Kinga z roku 1991, jehož surově zbila skupina policistů poté, co jej zastavila kvůli překročení povolené rychlosti. Sbor však od té doby prošel řadou zásadních reforem, píší americká média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám