Hlavní obsah

Synovec bývalého prezidenta USA Kennedy oznámil kandidaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Synovec zavražděného amerického prezidenta Johna Kennedyho Robert Kennedy v pondělí oznámil, že se bude o funkci šéfa Bílého domu ucházet jako nezávislý kandidát.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy, Jr.

Článek

Devětašedesátiletý právník a výrazný odpůrce očkování proti covidu-19 původně chtěl kandidovat za Demokratickou stranu, a vyzvat tak v primárkách na souboj současnou hlavu státu Joea Bidena.

Nezávislí prezidentští kandidáti byli v americké moderní historii velmi neúspěšní. Podle nynějších průzkumů patrně budou volby příští rok na podzim duelem Bidena a republikánského exprezidenta Donalda Trumpa.

Nezávislý kandidát na amerického prezidenta, který se vzepře hluboce zakořeněnému systému dvou stran, musí stejně jako ostatní kandidáti získat podporu 270 takzvaných volitelů, kteří proporčně zastupují voliče v jednotlivých amerických státech. Za posledních 50 let podle agentury AP nezávislý kandidát nebo kandidát jiné než Demokratické či Republikánské strany nezískal hlas byť jediného volitele.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Kennedy je příslušníkem známé rodiny Kennedyů, jejíž veřejné a politické působení má kořeny už v 19. století. Je synem senátora Roberta Kennedyho a synovcem někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho. Robert Kennedy mladší chtěl stejně jako jeho předci původně kandidovat za demokraty, ačkoliv větší podpory se mu dostává u voličů a příznivců Republikánské strany, upozornila agentura Reuters.

Stranicky nevyhraněný profil Kennedyho podporovatelů se projevil v pondělí ve Filadelfii, kam si jeho projev přijeli vyslechnout demokraté, republikáni i nerozhodnutí voliči.

Biden je pro tři čtvrtiny Američanů na další mandát příliš starý

Zahraniční

Nebudeme pokusní králíci. Koronavirus naplno vstoupil do volební kampaně v USA

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám