Hlavní obsah

Svět chce v Iráku zapojit Írán a Sýrii, Bush váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush se v pondělí v rámci hledání nové strategie pro Irák sešel se dvěma členy zvláštní komise, která by měla do konce roku vydat doporučení pro budoucí postup v Iráku. Jednou ze zvažovaných variant je i zapojení Iránu a Sýrie. Tuto variantu podle BBC podporuje stále více mezinárodních politiků včetně britského premiéra Tonyho Blaira.

Článek

Bílý dům oznámil, že na pondělním setkání Bushe s bývalým ministrem zahraničí, republikánem Jamesem Bakerem, blízkým spolupracovníkem George Bushe staršího, a bývalým demokratickým poslancem Lee Hamiltonem, nešlo ještě o návrhy nových postupů, ale spíš o zhodnocení současné situace.

Podle BBC komise zastává názor, že je třeba změnit současnou strategii v Iráku [celá zpráva], a zvažuje dvě možná řešení. Jedním je částečné stažení amerických jednotek a druhým navázat kontakt se Sýrií a Íránem. Podle BBC ve světě stále stoupá podpora právě druhé možnosti. Prezident Bush  k ní však má výhrady - odmítá jednat přímo s Teheránem, dokud se ten nevzdá obohacování uranu. 

Na základě doporučení komise bude vytvořena společná strategie republikánů a demokratů pro Irák, protože republikáni po prohraných volbách už nemohou spoléhat na svou většinu v parlamentu. [celá zpráva]

Očekává se, že britský premiér Tony Blair, který se má s Bakerovu komisí spojit v úterý prostřednictvím videokonference, má v projevu o své zahraniční politice vyzvat Sýrii a Írán, aby se zapojily do řešení situace v Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám