Hlavní obsah

Studenti na americké univerzitě oslavovali „mučedníky“ Hamásu. Okamžitě je vyhoďte, vyzvala organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky vysokoškolských studentů se sešly v úterý večer ve Washingtonu na propalestinské protestní akci, při níž se promítala na budovu místní knihovny hesla jako „Sláva našim mučedníkům“, „Univerzito George Washingtona, krev Palestinců je na tvých rukou“ nebo „Vaše školné financuje genocidu v Gaze“. Informuje o tom americká televize Fox News.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z propalestinského protestu ve Washingtonu ze 13. října

Článek

Akce s promítáním hesel na budovu univerzitní Gelmanovy knihovny se podle Fox News účastnilo zhruba 50 studentů Univerzity George Washingtona. Jeden z organizátorů akce měl uvést, že teroristické útoky palestinského hnutí Hamás „nebyly nevyprovokované“.

Akci zkritizovala americká nezisková organizace StopAntisemitism, která se zaměřuje na boj proti antisemitismu.

„(…) Studenti promítají na budovu školní knihovny děsivé vzkazy oslavující teroristy z Hamásu, kteří uřezávají dětem hlavy, znásilňují dospívající dívky a kteří zavraždili více než 1400 lidí,“ uvedla na sociální síti X.

Propalestinští demonstranti opět pochodovali Prahou

Domácí

Organizace také vyzvala rektorku univerzity Ellen Granbergovou, aby „okamžitě vyloučila všechny zúčastněné“.

Granbergová sama už dříve teroristický útok hnutí Hamás ze soboty 7. října odsoudila. „Jednoznačně odsuzuji tyto teroristické činy,“ napsala 11. října ve svém prohlášení, na které odkazuje Fox News.

„Jsem zděšena a zarmoucena,“ napsala a zdůraznila, že je důležité se „sbližovat a pečovat jeden o druhého během probíhající války“.

„Světelná show“

StopAntisemitism tvrdí, že za „proteroristickou světelnou show“ jsou zodpovědní čtyři studenti. Zveřejnila video z kampusu, na němž se čtveřice dohaduje s policií.

„Nepoškozujeme žádný majetek. (…) Fyzicky to na zdi vůbec není,“ říká jeden ze studentů policistovi. „Nebudeme tady sedět a dohadovat se o tom,“ odpovídá muž v uniformě.

Student mu dále vysvětluje, že se nikde v žádných pravidlech nedočetl, že by to, co dělá, bylo zakázané. „Prostě to musíte zastavit. Pokud to nepůjde po dobrém, budeme tomu muset zamezit sami,“ kontruje policista.

Napětí na amerických univerzitách

Jak poznamenal list Newsweek, od začátku války v Izraeli roste na amerických univerzitách napětí kvůli projevům podpory Palestině, které v některých případech přerostly v projevy podpory teroristickému hnutí Hamás.

Například na Harvardově univerzitě 31 studentských skupin v otevřeném dopise tvrdilo, že za útok Hamásu je „výhradně zodpovědný“ Izrael. Podle Newsweeku kvůli tomu několik signatářů dopisu přišlo o práci.

Rektor univerzity podle agentury Reuters později uvedl, že tyto skupiny nereprezentují postoj školy.

Netanjahuův syn zůstává na Floridě, nasazení izraelští rezervisté to nechápou

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám