Hlavní obsah

Stíhačky F-16 na Ukrajinu? Lockheed je připraven zvýšit výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rozhodnutí poskytnout Ukrajině těžké tanky vyvolalo otázky, jestli nepadne i další tabu, tentokrát týkající se dodávek západních bojových letadel. Kyjev k nim už vyzval. USA sice uvádějí, že se ohledně F-16 nedá aktuálně nic čekat, ale nizozemský ministr zahraničí už naznačil ochotu je Kyjevu předat. A zřejmě není sám. Výrobce Lockheed Martin je připraven zvýšit výrobu, uvedl ve čtvrtek list The Financial Times.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání.

Článek

Frank St. John z firmy Lockheed Martin listu potvrdil, že se „hodně mluvilo o předání F-16 třetí straně“, tedy na Ukrajinu. Sama firma do nich zapojena není, protože o nich nemůže rozhodovat. Je to podobné jako u tanků Leopard. Uživatel ze zahraničí, který by je chtěl předat Ukrajině, musí mít souhlas americké administrativy, protože jde o americkou zbraň.

St. John však řekl, že firma „bude (v jihokarolínské továrně) v Greenville navyšovat výrobu F-16, abychom se dostali do stavu, kdy budeme schopni dobře zásobovat všechny země, které se rozhodnou pro předání, aby pomohly v současném konfliktu“.

Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra minulý týden řekl, že by Nizozemsko „s otevřenou myslí“ zvažovalo jakýkoli požadavek na předání F-16 a že ve vojenské podpoře Ukrajiny nejsou „žádná tabu“. Nizozemsko má ve službě asi 40 F-16 a postupně je vyřazuje s tím, jak si opatřuje modernější F-35.

Po Ukrajině střílí nejmodernější ruské stíhačky. Nad její území se ale neodváží

Válka na Ukrajině

USA zatím dodávky neplánují, ale situace se vyvíjí

Ani USA však aktuálně neplánují umožnit dodávky F-16 na Ukrajinu, jak plyne z vyjádření představitele amerického ministerstva obrany: „Spolu s našimi mezinárodními spojenci a partnery pravidelně jednáme s Ukrajinci o jejich potřebách a požadavcích. V tuto chvíli nemáme co oznámit ohledně F-16.“

Ukrajinci o F-16 žádají od loňského jara. „Budeme dělat všechno možné, abychom zajistili, že Ukrajina dostane (západní) stíhačky tak brzo, jak to bude jen možné,“ řekl ve středu poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak podle amerického serveru The Hill.

„Nemůžeme vinit Ukrajince, že chtějí stále více (zbraňových) systémů,“ komentoval to koordinátor pro strategickou komunikace Národní bezpečnostní rady John Kirby. „Není to poprvé, co (Ukrajinci) mluví o stíhačkách, ale na této frontě nemám nic, co bych mohl oznámit,“ dodal. Současně však uvedl, že se americký přístup vyvíjí s tím, jak se mění situace.

Scholz: Tanky tedy ano, ale letadla ne!

Když německý kancléř Olaf Scholz ve středu oznámil souhlas s dodávkami tanků Leopard 2 na Ukrajinu, vyloučil možnost dodávek proudových bojových letadel: „Už na začátku jsem dal jasně najevo, že bychom neposlali bojová letadla, a říkám to tu znovu.“

Německo však o dodávkách F-16 nerozhoduje. Nejenže je nevyrábí, ale ani je nemá ve své výzbroji. V Evropě je využívá osm zemí včetně Norska, Dánska, Belgie, Portugalska, Řecka, Polska a Rumunska a má je i Turecko. Rumunsko však jimi teprve nahrazuje MiGy-21 a ani Polsko neplánuje jejich vydání.

Polsko loni nabízelo dodat svoje MiGy-29, tedy typ, který využívá i Ukrajina, s tím, že by je nahradily další F-16. Washington však byl proti, aby se konflikt neeskaloval. Umožnil ale dodat MiGy-29, které původně využívalo Moldavsko a nakonec je odkoupili Američané.

Kvůli snaze „zabránit eskalaci“ se dlouho blokovaly dodávky západních tanků na Ukrajinu, tento týden se však přístup změnil. Tanky sice obvykle nejsou považovány za obrannou zbraň, na rozdíl od proudových letadel se však nemohou používat k úderům v týlu nepřítele.

Zelenskyj si pochvaluje tankovou koalici. Teď podle něj půjde o rychlost dodávek

Zahraniční

Německo schválilo leopardy na Ukrajinu, umožní je dodávat i jiným zemím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám