Hlavní obsah

Stát New York musel zlikvidovat billboardy u dálnic

New York

Americký stát New York musel odstranit velkou většinu billboardů u dálnic, které měly povzbudit místní cestovní ruch. Velké reklamní tabule s nápisem „I love NY” (Miluji New York) obsahovaly informace o památkách, možnostech rekreace a restauračních zařízeních. Podle federálních úřadů ale byly nezákonné a odváděly pozornost řidičů.

Foto: Profimedia.cz

Povolená je už jen značka označující hranici státu New York.

Článek

Z rozhodnutí guvernéra Andrewa Cuoma se billboardy začaly u dálnic protínajících stát New York objevovat v roce 2014.

Celkem jich bylo nákladem osm milionů dolarů (180 milionů korun) postaveno kolem pěti set, vždy ve skupinách po pěti za sebou.

Jeden z inkriminovaných billboardů

Americká Federální správa dálnic (FHA) od počátku Cuoma varovala, že jeho počínání odporuje zákonům, které regulují umístění reklamy podél komunikací, napsala agentura AP. Guvernér argumentoval tím, že billboardy podporují newyorský turistický ruch s ročním obratem 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun).

Jeden z billboardů u silnice

Cuomo dostal ultimátum, které mu nařizovalo billboardy odstranit do posledního září. V opačném případě pohrozila FHA odepřením dotací na správu dálnic ve výši 14 milionů dolarů. Nakonec ale došlo ke kompromisu: termín byl prodloužen do tohoto týdne a z 500 tabulí mohla stovka zůstat na místě.

Čety montérů tak podle AP v minulých dnech horečně likvidovaly billboardy od Niagarských vodopádů až po newyorský Long Island. Úřad guvernéra neopomněl upozornit, že prý poutače žádnou dopravní nehodu nikdy nezpůsobily.

Billboardy řeší i Česko. Podle zákona měly již vloni v září po předchozí pětileté lhůtě z ochranného pásma u dálnic a silnic první třídy zmizet billboardy, které se nacházejí blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Jejich odstraňování ale postupuje pomalu a u dálnic stále zůstávají stovky nelegálních billboardů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám