Hlavní obsah

U dálnic zůstávají stovky billboardů, měly zmizet už dávno

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Billboardy od takzvaných ochranných pásem dálnic mizí jen pomalu. Přestože měly být odstraněny již na začátku loňského září, zůstává jich na místě zhruba šest stovek. Například na několikakilometrovém úseku D11 tak podle zjištění Novinek v obou směrech zůstávají desítky kusů.

Stav billboardů na dálnici D6 k 3.10.2018Video: Novinky

 
Článek

„Z ochranného pásma dálnic mimo souvisle zastavěné území zbývá odstranit zhruba 600 reklamních zařízení,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

„Nejvíce odstraněných reklamních poutačů je na dálnicích D1, D2 a D11,” upřesnila další mluvčí ministerstva Lenka Rezková s tím, že celkem bylo odstraněno 836 billboardů.

Stav billboardů na dálnici D4 k 3.10.2018 Video: Novinky

Reportéři Novinek zaznamenali na jednom úseku dálnice D10 v obou směrech desítky billboardů, v obou směrech dálnic D8 a D11 pak narazili dohromady na více než 20 reklamních zařízení.

Na úseku dálnice D6 mezi Novým Strašecím a Prahou zaznamenala kamera Novinek před více než rokem celkem patnáct billboardů. Od té doby jich deset zmizelo, na svých místech jich tedy k odstranění zbývá pět. Na úseku dálnice D4 z Prahy do Příbrami pak ve stejném období klesl počet billboardů z 54 na 15.

České vlajky od dálnic zmizely

Na konci prázdnin ministerstvo dopravy oznámilo dohodu s provozovatelem billboardů Czech Outdoor, který původně zařízení odmítal odstranit a pokryl je potiskem české státní vlajky. Společnost dala ministerstvu ústní závazek, že billboardy zmizí do konce září.

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: České vlajky místo reklam na billboardech

„Společnost Czech Outdoor svůj slib splnila a všech svých 663 billboardů opravdu odstranila,“ uvedl Stadler. Nejvíce reklamních zařízení společnost provozovala na dálnici D1, od níž jich musela odstranit 328.

Podle zákona měly být dávno pryč

Podle zákona měly již vloni v září po předchozí pětileté lhůtě z ochranného pásma u dálnic a silnic první třídy zmizet billboardy, které se nacházely blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Silničáři napočítali ve vymezených úsecích celkem 3000 nelegálních poutačů, z toho zhruba polovinu v blízkosti dálnic. Navzdory tomu většina z nich u komunikací zůstala. Po následující prvotní výzvě měli majitelé billboardů ze zákona ještě pět dní na nápravu stavu. Přesto jich do dnešního dne stovky zůstávají na místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám