Hlavní obsah

Vymáhejte za nelegální billboardy 40 miliónů, vyzvali Piráti Ťoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reklamní společnosti se provozem nelegálních billboardů u dálnic a silnic první třídy podle Pirátů obohatily o 40 miliónů korun. Na tiskové konferenci ve čtvrtek vyzvali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby tuto částku po firmách vymáhal. Na začátku října zůstávalo u dálnic zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky jsou u silnic první třídy.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek.

Článek

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že zástupci jeho strany v minulých dnech napočítali u dálnice D1 přes 150 poutačů, z nichž drtivá většina je podle nich nelegálních.

„Je to vizitka nejen těch reklamních firem, které porušují zákon, ale i ministerstva dopravy a pana ministra Ťoka, že jsou zcela neschopni tento zákon vynucovat,“ řekl Michálek.

Piráti proto žádají vládu, aby Ťokovi zadala úkol, aby tyto peníze po reklamních firmách vymáhal a podal na ně žalobu pro bezdůvodné obohacení.

Stav billboardů na dálnici D6 k 3.10.2018Video: Novinky

Piráti tvrdí, že některé z nelegálních zařízení u dálnic využívají i některé politické strany včetně vládní ANO.

České vlajky od dálnic zmizely

Na konci prázdnin ministerstvo dopravy oznámilo dohodu s provozovatelem billboardů Czech Outdoor, který původně zařízení odmítal odstranit a pokryl je potiskem české státní vlajky. Společnost dala ministerstvu ústní závazek, že billboardy zmizí do konce září.

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: České vlajky místo reklam na billboardech

„Společnost Czech Outdoor svůj slib splnila a všech svých 663 billboardů opravdu odstranila,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler. Nejvíce reklamních zařízení společnost provozovala na dálnici D1, od níž jich musela odstranit 328.

Podle zákona měly být dávno pryč

Podle zákona měly již vloni v září po předchozí pětileté lhůtě z ochranného pásma u dálnic a silnic první třídy zmizet billboardy, které se nacházely blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. [celá zpráva]

Silničáři napočítali ve vymezených úsecích celkem 3000 nelegálních poutačů, z toho zhruba polovinu v blízkosti dálnic. Navzdory tomu většina z nich u komunikací zůstala. Po následující prvotní výzvě měli majitelé billboardů ze zákona ještě pět dní na nápravu stavu. Přesto jich do dnešního dne stovky zůstávají na místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám