Hlavní obsah

Souboj boháčů o Bílý dům? S Trumpem se chce utkat miliardář Steyer

Do souboje demokratů o nominaci do klání o úřad prezidenta USA vstoupil v úterý miliardář Tom Steyer. Na kampaň chce vynaložit nejméně 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun), uvedl jeho mluvčí Alberto Lammers. Steyer je navíc vášnivým zastáncem podání ústavní žaloby na současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Tom Steyer

Článek

„Američané jsou hluboce zklamáni a poškozováni tím, jak s nimi jednají ti, kteří jsou považováni za mocenskou elitu ve Washingtonu,“ řekl Steyer ve videu, v němž ohlásil kandidaturu. „Toto se týká všech nehledě na stranické preference,“ dodal.

O Steyerovi se jako o možném kandidátovi v minulosti spekulovalo, ale miliardář v lednu v Iowě, kde v příštím roce začnou demokratické primárky, oznámil, že se místo volební kampaně chce plně věnovat impeachmentu, což je proces sesazení prezidenta ústavní žalobou. Steyerův vstup do kampaně tak média nyní hodnotí jako překvapující.

Steyer je zakladatelem liberální organizace NextGen America, která se angažuje zejména v ochraně životního prostředí. Ve snaze zbavit Trumpa moci založil organizaci Need to Impeach. Kvůli kandidatuře se nyní vedení těchto spolků vzdal.

O prezidentskou nominaci demokratů se uchází několik stovek zájemců, jen asi dvě desítky z nich média považují za takzvané hlavní kandidáty. K favoritům patří podle průzkumů bývalý viceprezident Joe Biden, za kterým s odstupem zhruba deseti procentních bodů následují senátoři Bernie Sanders, Elizabeth Warrenová a Kamala Harrisová.

V kampani se také podle komentátorů daří starostovi indianského města South Bend Peteu Buttigiegovi, který ve druhém čtvrtletí letošního roku od dárců vybral 24,8 milionu dolarů (557 milionů dolarů), což je nejvíce ze všech demokratických uchazečů.

Pokud by uspěl Steyer, došlo by na kuriózní souboj boháčů. Steyerův majetek web Forbes.com aktuálně odhaduje na 1,6 miliardy dolarů (36 miliard korun), Trumpův na 3,1 miliardy dolarů (70 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám