Hlavní obsah

Santorum chce v primárkách snížit náskok Romneyho, jinak bude pod tlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí republikáni stále ještě nerozhodli, kdy se na podzim postaví v prezidentských volbách demokratovi Baracku Obamovi. Výsledky primárek jsou překvapivě těsné, do trháku se ale dostává Mitt Romney. Po srpnovou konferenci už získat podporu dvakrát více volitelů než jeho největší soupeř Rick Santorum. Ten se s ním pokusí udržet krok v úterý ve Wisconsinu, kde se rozhoduje o největším počtu volitelů.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum na předvolebním shromáždění v louisianském Lafayette

Článek

V úterý se konají primárky v Marylandu, hlavním městě Washingtonu a Wisconsinu. Celkem se rozhoduje o stovce delegátů. Předvolební průzkumy favorizují Romneyho, ve všech má náskok před Santorumem, ve Wisconsinu ale jen jednociferný. Wisconsin má mnoho rurálních oblastí, v nichž Santorum získává své příznivce.

Romney spoléhá, že by ve Wisconsinu mohl zopakovat nedávný úspěch z Illinois, zvláště když ho nyní podpořil George Bush starší a Jeb Bush. V neděli na mítinku ve wisconsinském Middletonu řekl nominován „bude pravděpodobně on“.

Santorum bojuje dál jako lev

Santorum se ale nevzdává. Když to uslyšel, řekl týž den v Mischicotu: „Proč by utratil čtyři milióny dolarů ve Wisconsinu, kdyby bylo rozhodnuto?

Jestliže klání skončilo, proč pokračuje v kampani?“

V pondělní pak řekl v rozhovoru, že „duben by mohl být velmi tvrdý“. Podle komentátora CNN rozhodně nevypadal jako člověk, který by mínil ukončit boj o kandidaturu, i když by si to část straníků přála, aby se netříštily síly ve vzájemných bojích a bojovalo se proti hlavnímu konkurentovi, demokratovi Obamovi.

Klíčové střetnutí

Úspěch je důležitý hlavně pro Santoruma. Pokud neuspěje, bude čelit velkému tlaku na odstoupení. V dalších primárkách, které se konají 24. dubna je v New Yorku, Connecticutu, Rhode Islandu a Delaware favoritem Romney. V rodné Pensylvánii navíc Santorum ztrácí podporu. Porážka Romneyho by ale opět vyvolala pochybnosti, zda může být kandidátem pro všechny republikány.

Foto: Novinky

Romney dosud podle CNN získal 571 delegátů a Santorum 264. Na třetím místě je bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich se 140 delegáty. Poslední je kongresman Ron Paul se 67 delegáty. Oba jsou už bez šancí na zisk nominace a jejich kampaně skomírají. Gingrich už omezil reklamu a spoléhá jen na to, že by nikdo nezískal potřebných 1144 hlasů a rozhodovalo se až na konferenci.

Jisté šance by Santorumovi, který se spoléhá na venkovské voliče, mohla dát jen nižší účast ve městech, kde má navrch bývalý massachusettský guvernér Romney. V Marylandu a Washingtonu by pak jednička republikánského klání naopak neměla mít důvod k obavám a dosáhnout zde pohodlného a jasného vítězství. Celkem v dnešních hlasováních jde téměř o 100 delegátů na srpnový nominační sjezd strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám