Hlavní obsah

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů neuspěli s ústavní žalobou na ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánská strana v americké Sněmovně reprezentantů v noci na středu neuspěla s ústavní žalobou (tzv. impeachmentem) proti demokratickému ministru pro vnitřní bezpečnost Alejandru Mayorkasovi, kterého viní z údajně špatné situace na hranicích s Mexikem. Informovala o tom agentura The Associated Press (AP), podle které byli republikáni nuceni záležitost odložit poté, co s návrhem odmítlo souhlasit několik jejich spolustraníků.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas

Článek

Republikánská strana, která má ve Sněmovně reprezentantů většinu, Mayorkasovi vyčítá jeho postup ohledně vymáhání imigračních zákonů na jižní hranici s Mexikem. Demokraté naopak tvrdí, že jde o politické divadlo a republikáni se podle nich snaží z ministra před prezidentskými volbami udělat obětního beránka.

Mayorkas podání ústavní žaloby opakovaně kritizoval a Republikánskou stranu obvinil z „plýtvání drahocenným časem a peněz daňových poplatníků“.

Je pravděpodobné, že sněmovna se k hlasování o žalobě na Mayorkase ještě vrátí, píše AP. V případě, že Sněmovna reprezentantů žalobu schválí, čeká Mayorkase slyšení před Senátem, kde s ní musí souhlasit dvě třetiny senátorů. Demokrati mají v horní komoře většinu.

Biden: Vyhrožují mi, že mě impeachnou

Zahraniční

V hlasování, které by v případě úspěchu vedlo k první ústavní žalobě vůči členovi kabinetu od roku 1876, republikánům chybělo jen několik hlasů. Podle webu britské stanice BBC proti návrhu hlasovali čtyři republikáni. K prosazení žaloby by stačilo, aby se pro ni vyslovila prostá většina. Republikánů je nyní ve sněmovně 219, demokratů 212.

Snůška keců

Republikán Jim McGovern k hlasování uvedl, že se jedná o „snůšku nesmyslů“ a že Mayorkas je „dobrý, slušný chlap“, cituje agentura AP.

Vůdce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries prohlásil, že hlasování o Mayorkasově impeachmentu bylo trikem republikánů, jehož cílem bylo zasít „chaos a zmatek“ a potěšit exprezidenta Donalda Trumpa.

„Žádný rozumný Američan nemůže dojít k závěru, že jim tímto falešným impeachmentem zlepšíte život,“ prohlásil Jeffries.

Migrace je jedním z klíčových témat prezidentské kampaně, která vyvrcholí volbami konanými 5. listopadu. Očekává se, že se volbách proti sobě postaví současný americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump.

Republikáni podle agentury AFP zastávají pozici, že Biden dovolil za svého úřadování volný průchod imigraci. Odvolávají se například na rekordní počet migrantů zatčených na hranicích z letošního prosince, kdy jich bylo 302 tisíc.

Prezident Biden bude čelit ústavní žalobě kvůli svému synovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám