Hlavní obsah

Reforma republikánů připraví o zdravotní pojištění milióny Američanů, tvrdí zpráva

Washington

Asi čtrnáct miliónů Američanů by příští rok přišlo o zdravotní pojištění, pokud by zákon o dostupné zdravotní péči někdejšího prezidenta Baracka Obamy vystřídala norma navrhovaná republikány a označovaná jako AHCA. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) tvrdí, že tento počet by do roku 2026 stoupl o 26 miliónů. Ministr zdravotnictví Tom Price se zprávou CBO rozhodně nesouhlasí, uvedla BBC.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ministr zdravotnictví Tom Price reformu hájí.

Článek

Nový zákon by ale pomohl během deseti let snížit deficit rozpočtu o 337 miliard dolarů (8,5 biliónu korun), což by mohlo naopak získat podporu pro plán u některých konzervativců, kterým se zdá, že AHCA je mírná reforma a zachovává příliš mnoho ze systému exprezidenta Obamy.

Pokud by se zavedla reforma republikánů, Rozpočtový úřad Kongresu uvedl, že by  o milióny vzrostl počet lidí bez zdravotní pojistky, v roce 2026 by to mělo být plných 52 miliónů Američanů. Pokud by se zachovala takzvaná Obamacare, počet nepojištěných Američanů by činil 28 miliónů.

Ministr zdravotnictví Tom Price uvedl, že vláda se zprávou „silně nesouhlasí“. Podle něj naopak nový plán poskytne pojištění více lidem za nižší cenu. Současně zkritizoval Obamacare: „Právě teď za současného zákona máme jedince, kteří mají zdravotní pojištění, ale žádnou zdravotní péči.“

Předseda Sněmovny reprezentantů republikán Paul Ryan zdůraznil, že zpráva CBO přiznala výši úspor. Chápe podle svých slov obavy o to, aby lidé měli přístup k pojištění. „Náš plán nenutí lidi, aby si kupovali  drahé pojištění pokrývající všechno. Je o nabídce více možností a lepšího přístupu k plánu (pojištění), který chtějí a který si mohou dovolit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám