Hlavní obsah

Řeči o Trumpovi mě unavují, zhodnotil kampaň Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Amerického prezidenta Baracka Obamu unavují řeči o republikánském kandidátovi do Bílého domu Donaldu Trumpovi. Řekl to na setkání s přispěvateli na kampaň demokratky Hillary Clintonové. Trump, který podle posledních průzkumů za Clintonovou zaostává, mezitím opět obměnil vedení svého týmu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Všimli jste si, že o oponentovi (Hillary Clintonové) moc nemluvím. Upřímně řečeno, unavuje mě o něm mluvit. Nemusím na něj upozorňovat, protože on sám svědčí proti vlastní kandidatuře, jakmile jen promluví,“ řekl Obama počátkem týdne na setkání se sponzory v soukromém domě na ostrově Martha’s Vineyard při pobřeží Massachusetts. Každý z účastníků večírku podle serveru Yahoo News věnoval 10 tisíc dolarů (240 tisíc korun).

Obama také připustil, že takový průběh předvolební kampaně a stranických primárek málokdo předvídal. Podle něj se to netýká jen očekávání lidí, ale také „měnící se povahy médií i chování voličů“. „Stále panuje mnoho nejistoty,“ poznamenal Obama. Podle něho nelze podceňovat rizika, jaká představuje Trump.

Opět vyměnil pobočníky

Donald Trump mezitím podruhé za dva měsíce obměnil vedení své kampaně. Jejím výkonným ředitelem se stal bývalý šéf názorově vyhraněného konzervativního webu Breitbart Stephen Bannon a za novou manažerku  byla vybrána Kellyanne Conwayová, která pro Trumpa už v minulosti pracovala.

Pozorovatelé ve změně vidí snahu více se zaměřit na domácí témata, která by měla Trumpovi naklonit většinu voličů, ale také krok vedoucí k odklizení šéfa kampaně Paula Manaforta do ústraní.

Trump si Manaforta, který dříve působil na Ukrajině, najal v průběhu primárek. Deník New York Times ale tento týden uveřejnil informace o stamiliónech poukazovaných na jeho účet od Strany regionů bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Manafort odmítl, že by peníze osobně vyinkasoval, nicméně se objevilo nové podezření, v němž figurují další milióny, které měly jeho prostřednictvím směřovat k lobbistickým firmám v USA, čímž mohl být také porušen zákon o kontrole práce takových firem pro cizí vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám