Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se v pořádku vrátil na Zemi z mise u ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Americký raketoplán Discovery se sedmičlennou posádkou se v sobotu vrátil na Zemi z třináctidenní úspěšné mise u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Záběry z bezpečného přistání Discovery na Floridě ve 20:14 SEČ zprostředkovala televize CNN.

Článek

Původně bylo přistání raketoplánu plánováno na 18:39 SEČ. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám - husté vrstvě mraků nad Mysem Canaveral - přistání o hodinu a půl odložil a využil až druhého vhodného časového okna pro přistání.

Kosmonauti během svého pobytu v kosmu vystoupili třikrát do vesmírného prostoru u ISS. Úspěšné byly první dva výstupy, během nichž se jim v minulém týdnu podařilo především namontovat poslední, čtvrtý pár solárních panelů, připravit ISS na červnovou výměnu baterií a instalovat na stanici navigační anténu GPS.

Austonauti se potýkali s kosmickým smetím

Při pondělním třetím výstupu do kosmu ale nedokázali uvolnit zablokovanou nákladní plošinu, další údržbářské práce nicméně zvládli bez větších komplikací. V pondělí navíc prolétávající kosmické smetí donutilo astronauty z raketoplánu a ISS k úpravě dráhy letu orbitálního komplexu. Asi deseticentimetrový pozůstatek čínské nosné rakety totiž údajně hrozil narušit plánovaný výstup kosmonautů do volného prostoru. [celá zpráva]

Od ISS se Discovery odpoutal ve středu. Příští let raketoplánu k ISS se podle agentury AFP plánuje na 12. května, kdy má Atlantis uskutečnit poslední misi, jejímž cílem je oprava a údržba vesmírného Hubbleova teleskopu.

U ISS vystřídala Discovery ruská kosmická loď Sojuz, která přistála u orbitálního komplexu s dvoučlennou rusko-americkou posádkou a vesmírným turistou Charlesem Simonyim na palubě. Tento americký miliardář maďarského původu je prvním neprofesionálním kosmonautem, který na orbitální komplex zavítal už podruhé. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám