Hlavní obsah

Americký miliardář je podruhé na palubě ISS

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přistála v sobotu ruská kosmická loď Sojuz s dvoučlennou rusko-americkou posádkou a vesmírným turistou Charlesem Simonyim na palubě. Kapitán lodi Gennadij Padalka musel kvůli poruše automatického systému navést Sojuz k orbitálnímu komplexu ručně, informovalo podle agentury AP ruské kontrolní středisko.

Článek

"V poslední fázi přistávání musela posádka kvůli selhání automatického naváděcího systému přepnout na ruční řízení, kterého se ujal Padalka. Není to nic neobvyklého," řekl mluvčí Střediska pro řízení kosmických letů (CUP) v Koroljovu u Moskvy Valerij Lyndin agentuře Reuters. "Teď už je všechno v pořádku."

Kosmická loď přistála u ISS ve 14:03 SEČ. Posádky Sojuzu a orbitálního komplexu poté stráví asi tři hodiny kontrolou bezpečnostních plomb a nástrojů, a teprve pak otevřou průlezy a setkají se tváří v tvář.

Sojuz dorazil k ISS krátce poté, co se od ní před třemi dny odpoutal americký raketoplán Discovery, který se má dnes v podvečer vrátit na Zemi.

Miliardář je v kosmu podruhé

Kromě dvojice kosmonautů Gennadije Padalky a Michaela Barratta přiletěl na palubě Sojuzu i turista Charles Simonyi. Americký miliardář maďarského původu je prvním neprofesionálním kosmonautem, který na orbitální komplex zavítal podruhé. Podle jeho slov to bude cesta poslední, protože prý své nové manželce slíbil, že další lety do kosmu už nepodnikne.

Padalka a Barratt ve stálé posádce stanice vystřídají krajany Jurije Lončakova a Michaela Finckea. Ti se mají se Simonyim vrátit zpět na Zemi 7.dubna.

Bývalý vývojový inženýr počítačové firmy Microsoft Simonyi na ISS poprvé zavítal v dubnu 2007, kdy za cestu zaplatil 25 miliónů dolarů (505 miliónů korun). Druhý vesmírný výlet jej vyšel o deset miliónů dolarů dráž.

Šedesátiletý podnikatel bude na ISS nejspíš na dlouho posledním neprofesionálním astronautem. Ruská kosmická agentura Roskosmos, která spolu s americkou společnosti Space Adventures kosmické lety pro majetné organizuje, už dříve oznámila, že po jeho návratu ukončí další vysílání movitých zájemců. S plánovaným květnovým rozšířením stálé posádky stanice ze tří na šest totiž nebude pro "návštěvy" na její palubě místo.

Na oběžnou dráhu se zatím za vlastní peníze podívalo šest turistů. Prvním byl v roce 2001 americký milionář Dennis Tito, tím posledním před Simonyim loni v říjnu jeho krajan Richard Garriott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám