Hlavní obsah

Astronauti z ISS se evakuovali do Sojuzu, ohrožovalo je orbitální smetí

Houston
Aktualizováno

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela ve čtvrtek odpoledne nakrátko opustit své působiště a evakuovat se do modulu kosmické lodi Sojuz. Informovala o tom americká kosmická agentura NASA.

Článek

"Členové posádky vstoupili na palubu lodi Sojuz TMA 13 a uzavřeli průlez kvůli tomu, že by kosmické smetí mohlo zasáhnout stanici a oni by potřebovali odpojit Sojuz od ISS,“ uvedla ve zprávě NASA. Agentura se obávala, že by při nárazu mohlo dojít k dekompresi ISS.

Řídící středisko zjistilo, že se k ISS blíží kosmické smetí, a obávalo se o bezpečnost kosmonautů. Trosky nefunkčního satelitu odhalilo středisko příliš pozdě na to, aby mohla ISS provést úhybný manévr. Josh Byerly z NASA poté upřesnil, že smetí mělo průměr několika centimetrů. Mluvčí NASA Laura Rochonová agentuře Reuters sdělila, že ISS ohrožovaly trosky starého motoru. Největší kus vesmírného smetí stanici minul podle v 17:39 SEČ.

Evakuace se uskutečnila v 17:35 SEČ. Po deseti minutách se posádka zase vrátila na palubu ISS.  "Posádka se vrátila na stanici. Rozhodně nebyla v nebezpečí a smetí minulo stanici," sdělilo ruské středisko a dodalo, že posádka neuzavřela ani poklop, ač NASA tvrdila opak.

Rusové uvedli, že není známo, odkud smetí pochází.

Na ISS jsou v současné době tři astronauté, americký velitel Michael Finckle a dva palubní technici Jurij Lončakov a Sandra Magnusová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Zemí se poprvé srazily vesmírné satelity

Dva velké komunikační satelity se srazily poprvé v historii na oběžné dráze kolem Země. Kolize vytvořila oblaka trosek, která představují i určité riziko pro...

Výběr článků

Načítám