Hlavní obsah

Putin se nezmění, konfrontace s Ruskem bude dlouhá, tvrdí ministr obrany USA

– Washington/Moskva

Americký ministr obrany Ashton Carter očekává dlouhodobou konfrontaci USA s Ruskem. Pochybuje, že by ruský prezident Vladimir Putin změnil svou politiku. Uvedl to v neděli večer během cesty do Evropy na středeční zasedání ministrů obrany NATO. Pakt proto musí zachovávat „silný, ale vyvážený” přístup k Rusku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Rusko se možná nezmění pod Putinem, ale dokonce ani potom,“ varoval podle agentury Bloomberg Ashton Carter. Volil tvrdá slova, podle něj má Vladimir Putina na východní Evropu „špatný vliv“.

Oznámení Moskvy z počátku minulého týdne, že chce rozšířit svůj arzenál jaderných nosičů, označil za „chování, které není podle mého soudu adekvátní“. Rusko hájí rozšíření arzenálu zájmem udržet rovnováhu odstrašujících prostředků v době, kdy Spojené státy vyvíjejí antirakety, které jsou podle něj v rozporu se smlouvou o omezení protiraketových prostředků SALT z roku 1972, kterou Moskva považuje za základ jaderné rovnováhy a hlavní překážku závodům v jaderném zbrojení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvojí vztah s Moskvou

Navzdory pokračujícímu napětí kvůli konfliktu na Ukrajině budou však Spojené státy „udržovat otevřené dveře“ pokud by Rusko upřednostnilo lepší vztahy. „Spojené státy se nevzdávají naděje, že se Rusko, možná nikoli za vlády Vladimira Putina, vrátí na cestu směřující kupředu, místo toho, aby se ohlíželo zpátky,” prohlásil americký ministr.

Spojenci v NATO proto podle něj musejí udržovat dvojí vztah s Moskvou. V řešení některých problémů mohou spolupracovat, ale musejí být připraveni odstrašit Rusko od agresivního chování a reagovat na ně.

K napětí mezi Ruskem a USA se v neděli večer vyjádřil v Kyjevě i americký republikánský senátor stojící v čele výboru pro ozbrojené složky a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta John McCain. Podle něj je v zájmu USA i Evropy „odvrátit“ Putinovu agresi. Varoval, že ruský prezident „může pokračovat ve strategii ukusování malých kousků Ukrajiny“.

Ruský pohled

Rusko-americké vztahy komentoval i šéf vlivné ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. V rozhovoru pro pondělní vydání listu Kommersant prohlásil, že Amerika má zájem na tom, aby Rusko jako stát neexistovalo.

Existence Ruské federace je podle něj pro Washington nežádoucí, důvodem je ohromné nerostné bohatství: „Američané mají za to, že tímto bohatstvím disponujeme nezákonně a nezaslouženě, protože podle jejich názoru s ním nezacházíme tak, jak bychom měli.”

Spojené státy podle šéfa Bezpečnostní rady stojí i za protiruskými sankcemi Evropské unie: „Kdyby nebylo vlivu USA, takovou politiku by EU neprosazovala.”

Reklama

Výběr článků

Načítám