Hlavní obsah

Američtí agenti zatkli muže, který chtěl v přímém přenosu popravit šéfku sněmovny Pelosiovou

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Muž, který přicestoval do Washingtonu s úmyslem „vpálit kulku do kebule” předsedkyně americké sněmovny Nancy Pelosiové, byl zatčen. Federálové u něj našli tři zbraně, včetně útočné pušky. Muž je obviněn z vyhrožování, držení neregistrované střelné zbraně a nezákonného držení střeliva. Muž se původně chystal i na středeční demonstraci na Kapitolu, shromáždění ale nestihl.

Foto: Pool, Reuters

Nancy Pelosiová

Článek

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států postupně odhaluje jména těch, kteří byli obviněni v souvislosti se středečními násilnými činy ve washingtonském Kapitolu.

Mezi zatčenými je i Cleveland Meredith z okresu Hiawasee v Georgii. Ten svým přátelům napsal, že přemýšlí o tom, že by předsedkyni sněmovny Peliosové „v přímém přenosu vpálil kulku do kebule” (angl. a bullet in her noggin on live TV).

Na Trumpovu akci to nestihl

Podle informací televizní stanice NBC poslal Meredith svým známým několik dalších zpráv, ve kterých detaily svého plánu poodkryl. „Hodlám po DC chodit a náhodně řvát Allahu ak Bar [sic],” napsal k fotce, na které má zakrytý obličej černým šátkem.

Federální agenti uvedli, že se Meredith ubytoval v jednom z washingtonských hotelů. V přívěsu od jeho auta objevili tři zbraně: poloautomatickou pistoli Glock, pistoli ráže 9mm a  automatickou pušku Tavor X05. Nechyběly ani stovky nábojů.

V USA zatkli dva nejvýraznější demonstranty z Kapitolu. Jejich fotky zná celý svět

Amerika

Meredith agentům sdělil, že do Washingtonu cestoval z Colorada. Chtěl se účastnit demonstrace na podporu prezidenta Trumpa, tu ale nestihl. V korespondenci, kterou mají agenti k dispozici, označuje Pelosiovou řadou velmi vulgárních výrazů.

„Předpovídám, že v naší zemi v následujících 12 dnech hodně lidí zemře,” napsal podle FBI také Meredith.

Muž byl obviněn z mezistátního vyhrožování, držení neregistrované střelné zbraně a nezákonného držení střeliva.

Zeman: Zbabělý Trump nepřímo zavinil smrt lidí při útoku na Kapitol

Domácí

Podle všeho šlo o příznivce konspirační teorie QAnon, které tvrdí, že je Pelosiová satan a členkou organizace obchodující s dětmi. Deník Atlanta Journal-Constitution zjistil, že si Meredith v roce 2018 postavil billboard, který propagoval jeho firmu a zároveň obsahoval hashtag #QANON. Tato teorie, či hnutí, je podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) považována za „potenciální zdroj terorismu”.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Tisíce příznivců prezidenta Donalda Trumpa ve středu demonstrovaly proti stvrzení Joea Bidena příštím prezidentem. Podle nich šlo o „ukradené volby”  a hlasy by se měly znovu přepočítat. Trump i další řečníci vyzvali před tím dav k „boji”.

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Amerika

Část protestujících se přesunula před budovu amerického Kongresu a poté do ní vtrhla. Při akci přišlo o život pět lidí, včetně jednoho policisty. V souvislosti s „dobytím Kapitolu” zadrželi bezpečnostní složky už desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám