Hlavní obsah

Při protestech v USA bylo zatčeno přes 1400 lidí. Zraněných jsou desítky

– Washington

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí černocha George Floyda při pondělním zatýkání policií v Minneapolisu. Los Angeles, Philadelphie, Atlanta, Denver či Seattle se v sobotu zařadily mezi více než desítku velkých měst, která v obavách z neklidné noci vyhlásila noční zákaz vycházení. V Minneapolisu platil zákaz již předchozí noc, protestující ho ale porušovali a totéž se děje v noci na neděli. Tentokrát proti nim policie nasadila slzný plyn. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi FloydoviVideo: DARNELLA FRAZIER, AP

 
Článek

V Los Angeles demonstranti v sobotu skandovali heslo "Black Lives Matter" (Na černošských životech záleží), jak zní také název hnutí, které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších. Policie použila k zatlačení davu obušky a gumové projektily.

Během rušné noci z pátku na sobotu, kdy výtržníci rozbíjeli výlohy, vykrádali obchody a zapalovali ohně, policisté v Los Angeles zatkli 533 lidí, většinu z nich ale později propustili. Zranění utrpělo 12 policistů a blíže neupřesněný počet demonstrantů. Dalších 200 lidí zatkla policie v New Yorku.

Zlí psi a zbraně. Trump hrozil demonstrantům před Bílým domem

Amerika
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Louisvillu postřelili sedm lidí při protestech proti násilí na černošíchVideo: Reuters

"Na černošských životech záleží" a "Nemůžu dýchat" zaznívalo v sobotu také před Bílým domem ve Washingtonu. Demonstranti tím připomínali okolnosti smrti George Floyda, jemuž více než osm minut klečel na krku bělošský policista. Demonstranti před Bílý dům přišli znovu, přestože prezident Donald Trump předtím protestujícím pohrozil "těmi nejzlejšími psy a nejstrašlivějšími zbraněmi".

V Tallahassee na Floridě do davu demonstrantů najela dodávka, vážná zranění ale nezpůsobila. V Miami původně poklidný sobotní protest přerostl v násilí a výtržnosti, při nichž někteří demonstranti zapalovali policejní auta. Policie odpověděla slzným plynem, uvedli podle agentury AP svědci. Úřady následně v Miami vyhlásily zákaz vycházení od 22:00 hodin a uzavřely důležitou dálnici na východním pobřeží USA Interstate 95, kterou demonstranti zablokovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotní protesty před Bílým domemVideo: Reuters

Foto: Carlos Barria, Reuters

Protestující zapálili vchod do policejní stanice v Minneapolis

V Seattlu byla uzavřena dálnice Interstate 5 procházející centrem města, kde v sobotu odpoledne policie zasahovala proti demonstrantům pepřovým sprejem a ohlušujícími granáty. Také ve Philadelphii se po původní mírumilovné sobotní demonstraci rozhořelo násilí, při němž bylo zraněno nejméně 13 policistů.

Guvernér státu Minnesota Tim Walz kvůli neutuchajícím nepokojům plně mobilizoval národní gardu a uvedl, že zvažuje nabídku ministerstva obrany USA na vyslání vojenské policie. Později aktivovali národní gardu také guvernéři států Georgia, Kentucky, Ohio a Texas.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Policisté a demonstranti před Bílým domem.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Protesty v Minneapolis

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám