Hlavní obsah

Twitter schoval Trumpův vzkaz kvůli oslavování násilí, brzy přišel další

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Napětí mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a sociální sítí Twitter se dále vyostřilo, když Twitter schoval tweet, kde hlava státu vyzývá k vyslání Národní gardy do Minneapolisu, aby potlačila protesty za použití střelných zbraní. Twitter označil vzkaz za oslavu násilí, ale bylo ho možné rozkliknout. Trump v pátek zveřejnil další tweet, kde napsal, že se na rabování odpovídá střelbou.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Protesty v Minneapolis

Článek

V Minneapolisu vypukly protesty v souvislosti se smrtí černocha George Floyda. Ten zemřel v pondělí poté, co na něm klečel policista. Trump zareagoval na násilí a rabování, k nimž při protestech došlo.

„Nemohu zůstat vzadu a dívat se, co se děje ve skvělém americkém městě Minneapolisu. Totální absence vedení. Buď by měl slabý radikálně levicový starosta Jacob Frey jednat a dostat město pod kontrolu, nebo tam pošlu Národní gardu a ta tam odvede dobrou práci.“

Trump nařídil přezkoumat zákon o odpovědnosti sociálních sítí

Internet a PC

Trump se v dalším tweetu vyjádřil i k rabujícím: „Tito zločinci zneuctili památku George Floyda a já nechci, aby se to stalo. Právě jsem mluvil s guvernérem Timem Walzem a řekl jsem mu, že armáda je na jeho straně. Jakékoli potíže, a my zajistíme kontrolu, když začíná rabování, začíná střelba.“

Dvě hodiny po zveřejnění Twitter k prezidentově vzkazu uvedl: „Tento tweet porušuje zásady Twitteru ohledně glorifikace násilí. Nicméně se Twitter rozhodl, že by ve veřejném zájmu měl zůstat přístupný.“ Lze si jej tedy přečíst, ale také si lze přečíst zásady Twitteru ohledně šíření násilí.

Twitter ale omezil možnosti dalšího šíření tohoto vzkazu a nezobrazují se pod ním reakce.

Bílý dům na to zareagoval zveřejněním kopie prezidentova vzkazu v uvozovkách ve vlastním tweetu, který byl podle očekávání skryt. Trump pak napsal několik vzkazů, v nichž Twitter obvinil, že „nedělá nic ohledně všech lží a propagandy Číny a radikálně levicové Demokratické strany“, a pohrozil, že „to bude regulováno“.

Trump pak v pátek zveřejnil další tweet, ve kterém napsal, že se na rabování odpovídá střelbou. „Rabování vede ke střelbě a to je důvod, proč byl v Minneapolis zastřelen ve středu večer člověk,” uvedl v narážce na to, že při protestech a rabování byl zastřelen jeden člověk.

Střet prezidenta s Twitterem

Prezident se dostal do střetu Twitterem už ve středu, když napsal na sociální síť, že hlasování poštou v Kalifornii povede jistě k zfalšovaným volbám. Twitter k tomu dodal, že by si lidé měli tvrzení v tweetu ověřit, a dal odkazy na články, které to popírají.

Trump pak vydal nařízení, které zakazuje zásahy do tweetů na základě svobody projevu a obvinil Twitter, že se chová ne jako vydavatel, ale jako editor.

Tím porušuje ustanovení zákona z roku 1996, které dává společnostem Facebook, Twitter, Youtube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy.

Trump nařídil přezkoumat zákon o odpovědnosti sociálních sítí

Internet a PC

Postup Twitteru označil Carl Miller z britského Střediska pro analýzu sociálních médií za nejodvážnější a nejriskantnější věc, kterou na Twitteru viděl.

Národní garda nepomohla

V noci do budovy policejní stanice v Minneapolisu, která byla dříve evakuována kvůli protestům, vtrhl rozzuřený dav a objekt zapálil. Protesty pokračovaly, i když guvernér na místo vyslal stovky příslušníků Národní gardy.

V Minneapolisu hoří obchody, lidé trestají smrt černocha

Amerika

Čtyři policisté, kteří se zapojili do zadržení Floyda, byli propuštěni z bezpečnostních sborů, ale nebyli zatčeni ani obviněni. Minnesotský ministr spravedlnosti však čeká, že budou obviněni. Jeden z nich byl v pátek večer zadržen.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám